söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Svensk lyxbutik kopplas till italiensk terrorgrupp

Publicerad: 13 oktober 2021, 09:39

Svenska Mullbeck som driver lyxbutiken ABCD har kopplingar till italiensk terrorgrupp, enligt SVT:s Uppdrag Granskning.

Svenska Mullbeck AB som säljer exklusiva väskor och kläder från märken som Fendi, Roberto Cavalli och Armani via butiken ABCD kopplas till en ökänd italiensk terrorgrupp, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning.


Mullbeck AB sysslar med import och expert av exklusiva väskor och kläder från märken som Dior, Moncler och Roberto Cavalli, Fendi och Armani och drev tidigare tre butiker i Malmö, Göteborg och Stockholm under namnet ABCD. I dag finns bara butiken i Göteborg kvar. 

På pappret ser butiken ut som vilket bolag som helst. Men bolaget har ingen hållbar affärsidé och ägs och drivs i hemlighet av den italienske affärsmannen Delfo Zorzi, säger Uppdrag Gransknings reporter Joachim Dyfvemark till Aftonbladet TV.

– Ägarna finns i Panama och växer i ett stort och komplicerat träd med brevlådeföretag och bakom finns den terrormisstänkte Delfo Zorzi.

Affärsmannen Delfo Zorzi har kunnat kopplas till flera terrordåd och skattebrott i storleksordningen en halv miljard kronor i Italien. Delfo Zorzi och Mullbeck AB har utretts för skattbrott i sitt hemland och uppgifterna hade, enligt Joachim Dyfvemark, enkelt kunnat upptäckas av revisionsbyrån Grant Thornton vid en enkel grundkontroll.

– Man har antingen sett mellan fingrarna, eller inte gjort sitt jobb.

Efter att Uppdrag Granskning konfronterat revisionsbyrån med uppgifterna ska man gå till botten med varför man inte följt penningtvättslagen som tvingar revisorer att polisanmäla vid minsta misstanke om penningtvätt. 

Uppgifterna finns i Pandoraläckan som granskats av  ICIJ, International consortium of investigative journalists, och delats med journalister i hela världen däribland SVT:s Uppdrag Granskning.Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev