lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Svensk Handels oro över den ökade kriminaliteten: ”Hot mot företagens framtid”

Publicerad: 2 juli 2021, 05:36

Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel. Foto: Pressbild

Andelen handlare som utsatts för någon form av brott ökar, det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. ”Brottsligheten blir allt grövre och utvecklingen går dessvärre åt fel håll”, säger säkerhetschef Per Geijer.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Nästan varannan handlare (45 procent) har utsatts för stölder, hot eller våld den senaste tiden. Det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. 

■ 38 procent av handlarna uppger att de utsatts för stöld den senaste veckan, motsvarande siffra föregående kvartal var 36 procent. 

■ 13 procent av handlarna har fått utstå hot eller våld i samband med en stöld den senaste månaden, motsvarande siffra föregående kvartal var elva procent. 

■ 23 procent av handlarna uppger att de varit utsatt för hotfullt beteende från besökare eller kund vid andra tillfällen, motsvarande siffra föregående kvartal vad 21 procent. 

– Brottsligheten som drabbar handelns företag blir allt grövre och utvecklingen går dessvärre åt fel håll. För många handlare är den växande kriminaliteten och ökade otryggheten det enskilt största hotet mot företagets framtid, säger Per Geijer.

Svenskt Näringslivs undersökning av det lokala företagsklimatet ger samma bild. Handeln sticker ut och är den bransch där företagen säger sig vara mest negativt påverkade av brott och otrygghet. Nästan hälften vill att kommunen prioriterar frågan högre. 

– På vissa platser är situationen så pass allvarlig att butiker och annan nödvändig samhällsservice riskerar att försvinna. Priset för att driva sitt företag vidare blir helt enkelt för hög. Vi måste bryta den negativa utvecklingen innan det är för sent, säger Per Geijer.

Att 13 procent av handlarna utsatts för motvärnsrån, det vill säga hot eller våld i samband med stöld, ser Per Geijer som mycket allvarligt. 

– Det är en oroande utvecklig, inte minst eftersom vi vet att brotten mot handeln ofta är en inkörsport till grövre kriminalitet. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev