Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Svensk Handels granskning av tillträdesförbuden blottar stora skillnader i landet

Publicerad: 2 maj 2022, 09:30

”Vi vet om att tillträdesförbuden fungerar och leder till att anställda känner sig tryggare på jobbet. Deras välmående måste värnas” säger Per Geijer.

Foto: Pressbild

I en del av Sverige avslås varje ansökning om tillträdesförbud, medan 60 procent får grönt ljus i en annan del av landet. Svensk Handel riktar nu skarp kritik mot att så många ansökningar avslås på oklar grund. 

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Lagen om tillträdesförbud har funnits i ett drygt år. Syftet är att kunna porta individer som annars utför stölder, hot- eller våldsbrott. 

Svensk Handel har nu granskat hur lagen tillämpats, och kan se att 510 beslut resulterat i 181 tillträdesförbud. 

75 procent av förbuden har resulterat i att förbudspersonen inte återvänt till butiken. 

– Vi kan konstatera att lagen om tillträdesförbud faktiskt fungerar för att få bort människor som upprepade gånger skapar osäkerhet i butiksmiljöer. Vårt största problem i dag är att allt för många ansökningar avslås på tveksamma grunder, eller i värsta fall, inga grunder alls, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Tillträdesförbud räcker inte – nu åtalas förbrytare som fortsätter bråka

Skillnaderna mellan olika åklagarkammare är stora. I exempelvis Gävle har 10 ansökningar om tillträdesförbud gjorts, men bara ett har beviljats. I Stockholm Västerort har noll av 17 ansökningar beviljats, och en motivering till avslaget finns bara i ett ärende, enligt Svensk Handels rapport. 

I Gävle har tre av fem ansökningar beviljats. Åklagarkammaren i Södra Skåne sticker också ut positivt i rapporten. 33 procent av ansökningarna har beviljats och alla avslag har motiverats. 

Avslagen handlar ofta om att åklagare kräver att personen i fråga ska ha lagförts för brott mot den aktuella butiken i närtid. Det är direkt felaktigt menar Svensk Handel som är oroliga att det ska leda till att handlare struntar i att ansöka om tillträdesförbud.

– Frågan om huruvida en tidigare fällande dom ska krävas för att ett tillträdesförbud ska komma till har prövats i domstol och man har landat i att det inte är en nödvändighet. Detta måste åklagare ta till sig, säger Per Geijer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev