lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Sju av tio handlare struntar i att polisanmäla stölder: ”Hög tid att ta frågan på allvar”

Publicerad: 4 april 2023, 06:33

Stöld drabbar flest handlare när brottsutsattheten i handeln ökar. Men få polisanmäler, visar Svensk Handels säkerhetsindex. ”Bör ses som ett underbetyg av polisen”, säger säkerhetschef Nina Jelver.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Brottsutsattheten i handeln steg under det första kvartalet, visar Svensk Handels säkerhetsindex.

Index landar på 47 procent, vilket är tre procentenheter högre än under fjärde kvartalet 2022.

Stöld och ringa stöld är det brott som drabbar flest handlare. 39 procent uppger att de varit utsatta för det den senare veckan.

Av dem är det bara 28 procent som polisanmält brottet, 69 procent uppger att de inte har det.

– Att nästan sju av tio stölder inom handeln inte polisanmäls bör ses som ett underbetyg av polisen. Handlare vet om att polisanmälningar väldigt sällan leder till att någon grips, och än mer sällan leder det till fällande dom. Det är hög tid att regeringen och ansvariga myndigheter tar frågan på allvar. Allt annat är att skicka fel signaler, säger Nina Jelver i en kommentar.

I en granskning gjord av Riksrevisionen slås fast att polisens operativa förmåga att hantera mängdbrott är bristfällig.

– Det är givetvis positivt att Riksrevisionen drar samma slutsatser som vi när det kommer till mängdbrottsproblematiken. Vår förhoppning nu är att regeringen, som inte dragit sig för att påpeka behovet av att ta kampen mot brottsligheten på allvar, nu agerar, säger Nina Jelver som tillägger att Svensk Handel givetvis står till förfogande för att lyfta handelns perspektiv.

Fem procent av handlarna uppger att de blivit utsatta för våld eller hot i samband med stöld eller ringa stöld den senaste månaden, en procent har varit utsatta för inbrott, 20 procent har fått utstå hotfullt beteende från besökare eller kund och 14 procent har varit utsatta för bedrägeri eller försök till det.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev