tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Plötslig ökning av stölder i handeln: ”Föga förvånande”

Publicerad: 29 december 2021, 08:56

Antalet stölder i handeln har nära fördubblats på bara en vecka, enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer. Samtidigt ökar bedrägeriförsöken. ”Brott likt dessa behöver tas på betydligt större allvar”, säger säkerhetschefen Per Geijer.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Fler än var tredje handlare utsattes för brott den senaste månaden, enligt Trygghetsbarometer. En av fem blev utsatta för hotfullt beteende medan bedrägerier mot handlare har ökat den senaste tiden. 

Barometerns säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas utsatthet för brott, skruvas upp med sju procentenheter från den senaste mätningen, till 48 procent. 

■ 41 procent av handlarna uppger att de blivit utsatta för stöld senaste veckan. Motsvarande siffra föregående kvartal var 29 procent. 

■ 16 procent av handlarna uppger att de har blivit utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök den senaste månaden. Motsvarande siffra föregående kvartal var 10 procent. 

■ 20 procent uppger att de har fått utså hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden. Motsvarande siffra föregående kvartal var 20 procent. 

– Resultaten är föga förvånade. Visserligen såg vi en minskning av Säkerhetsindex i den senaste mätningen, vilket dock bör ses som ett hack i kurvan. Över en längre tid går det att se en tydlig ökning. Brottsligheten är alltjämt en av handelns absolut största utmaningar, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, i en kommentar. 

Den kraftiga ökningen av handlare som blir utsatta för stölder, 41 procent den senaste veckan mot 29 procent föregående kvartal, kan delvis förklaras av att de senare månaderna på året ofta är mer stöldtunga. 

– Föregående år skedde förvisso en minskning, men det var också mitt under några av pandemins värsta månader, säger Per Geijer.

I Trygghetsbarometern noteras även en ökning av antalet bedrägeriförsök i handeln, med sammanlagt sex procent. 

– Bedrägerier i fysisk butik fortsätter att gäcka svenska handlare, men på senare tid ser vi även att kriminella element riktar in sig på digitala bedrägerier i form av phishing och ransomware. Kunskapen kring hur man undviker att bli drabbad är fortfarande relativt låg och brott likt dessa behöver tas på betydligt större allvar, säger Per Geijer.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev