Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Nästan varannan handlare har utsatts för brott senaste tiden: ”Oacceptabelt”

Publicerad: 6 oktober 2020, 04:59

Nästan varannan handlare har varit utsatt för brott den senaste tiden. ”Brottsligheten som drabbar handeln är på oacceptabelt höga nivåer”, säger Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Läs mer: Butiksrånen ökar igen – pandemin bakom den negativa trenden

Brottsutsattheten i handeln sjunker under det tredje kvartalet jämfört med den höga nivå som den låg på vid förra mätningen.

Det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel.

Men den är fortfarande kvar på höga nivåer. 45 procent av handlarna har varit utsatta för brott den senaste tiden, mot 55 procent det andra kvartalet.

Siffran är sex procentenheter högre än motsvarande period i fjol och den näst högsta siffra som uppmätts sedan Trygghetsbarometern infördes 2018.

– Brottsligheten som drabbar handeln är på oacceptabelt höga nivåer och kan i värsta fall leda till att butiker slår igen, säger Per Geijer.

Trygghetsbarometern visar att 36 procent av handlarna har utsatts för stöld den senaste veckan. Nio procent uppger att de fått utstå hot och våld i samband med det.

19 procent säger att de har drabbats av hotfullt beteendet från kund eller besökare den senaste månade, 20 procent har varit utsatta för bedrägerier och en procent har haft inbrott.

Svensk Handel konstaterar att brottslighet riktad mot handeln ökat markant under coronapandemin, framför allt när det gäller situationer kopplat till hot och våld.

– Stressen och pressen har även ökat bland de kriminella, vilket är en viktig förklaring till att hot- och våldssituationerna i handeln sköt i höjden.

Per Geijer ser det som viktigt att regeringen nu går vidare med förslaget om tillträdesförbud, vilket han ser som en viktig pusselbit för att bryta utvecklingen.

Det räcker inte där, fler åtgärder behövs menar Svensk Handel.

– Ambitionen att förstärka polisen är mycket angelägen, men vi kan inte blunda för att vi har en akut situation här och nu som måste lösas. Dagens situation gör att handeln lägger miljardbelopp på säkerhetshöjande åtgärder, de företag som inte har möjlighet att bära den kostnaden straffas dubbelt, säger Per Geijer.

Läs mer: Efterlängtat besked – från  mars kan butiker få porta tjuvar: ”Hot och våld ökar”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev