tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Mio döms för plagiat: ”Jag tycker kanske att vissa saker inte blivit belysta på helt rätt sätt”

Publicerad: 24 oktober 2022, 13:13

Mios vd Björn Lindblad.

Mio döms för plagiat. Kedjan hotas av böter om de inte slutar att tillverka, marknadsföra eller sälja det specifika matbordet. ”Det är klart att vi är överraskade”, säger vd Björn Lindblad till Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln:

Mio

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Det är möbeldesignfirman Asplund som stämt Mio inför Patent- och marknadsdomstolen, rapporterar Göteborgs-Posten

Detta då de anser att Mio kopierat deras matbord Palais Royal. 

De tycker helt enkelt att möbelkedjans matbord är alldeles för likt deras, något de också påpekat för Mio skriver tidningen. Dessutom är prislappen betydligt lägre, strax under 6 000 mot runt 35 000 hos Asplund. 

Mio har å sin sida hävdat att Palais Royal-borden inte är tillräckligt originella för att Apslund ska kunna ta patent på dem. Dessutom säger sig möbelkedjan inte ha haft någon vetskap om Apslunds bord när deras matbord togs fram. 

Panten- och marknadsdomstolen väljer emellertid att gå på Asplunds linje. 

Mio förbjuds nu att tillverka, marknadsföra eller sälja det aktuella matbordet. Bryter kedjan mot det tvingas de betala vite om en miljon kronor. 

Mio ska dessutom betala Apslunds rättegångskostnader. 

– Det är klart att vi är överraskade och inte delar den, det är det jag tänker spontant 24 timmar efter att domen kom, säger Mios vd Björn Lindblad till Göteborgs-Posten och fortsätter: 

– Jag är lite förvånad särskilt över vissa delar då jag var med själv under hela rättegången och hörde alla förhör. Jag tycker kanske att vissa saker inte blivit tolkade, uppfattade eller belysta på helt rätt sätt, som till exempel hur man tittat på vilka produkter som funnits tidigare och hur de presenteras och lanseras. 

Han kan i dagsläget inte svara på om Mio kommer att överklaga domen. 

– Vi har tre veckor på oss i processen och jag vill inte ta ett förhastat beslut och givetvis också bolla med kloka människor som har större erfarenhet i de här frågorna. Jag tycker att vi har ett stort ansvar och skyldighet även utanför Mio i det här, att frågan är principiellt viktig för branschen och blir domen prejudicerande är det naturligtvis viktigt att den är rätt, säger Björn Lindblad. 

Om domen vinner laga kraft måste ett antal bord förstöras.

– Exakt hur många det är vet jag inte på rak arm, men det är inga stora volymer. Samtidigt är det klart att det är olyckligt om det landar i att borden ska förstöras ur ett hållbarhetsperspektiv. Om det nu skulle landa där skulle man i en perfekt värld hellre sälja borden och skänka pengarna till välgörenhet om du frågar mig.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev