Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Jysk öppnar i Ukraina igen: ”Stort symboliskt värde i att vi håller igång butikerna”

Publicerad: 30 maj 2022, 13:27

Tre månader efter den ryska invasionen har danska heminredningskedjan Jysk öppnat nära på alla sina butiker i Ukraina igen.

Ämnen i artikeln:

JyskHeminredningUkrainakrisen

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Efter den ryska invasionen av Ukraina den 24 februari stängde Jysk samtliga av sina 86 butiker i landet. Detta för att värna om de 750 medarbetarnas säkerhet. 

Nu tre månader senare har 71 av butikerna återöppnats, skriver danska Finans.

– Vi vill visa både ukrainarna, våra anställda, men även andra företag i väst, att det är viktigt att hålla igång butikerna i landet trots de på många sätt osäkra tiderna. Jysk var här före invasionen, är här under tiden, och kommer att vara här på andra sidan av den, säger Ievgenii Ivanytsia, landschef i Ulraina.

LÄS MER: Så ska Jysk undvika att stänga nätbutiken igen: ”Vansinnigt intresse”

Somliga Jyskanställda har flytt till länder som Polen och Tyskland där de fått jobb inom koncernen. Vissa har nu kunnat återvända till Ukraina medan många av de anställda männen utför militärtjänst.

Bristen på anställda gör att butikerna i vissa städer bara kan ha öppet några få timmar om dagen. I andra delar av landet är butikerna totalförstörda.

– Det symboliska värdet i att vi kör på så långt det är möjligt och säkert är stort från mitt perspektiv. Före kriget hade vi en tillväxtstrategi och planer på en rad nyöppningar. Flera av de projekten fortsätter och vi kommer under den närmaste tiden även att öppna nya butiker i landet, säger Ievgenii Ivanytsia.

LÄS MER: Svensk Handel får många samtal från oroliga medlemmar: ”Det finns inga vinnare på krig”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev