Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Ikea döms till miljonböter efter spionskandalen i Frankrike

Publicerad: 16 juni 2021, 06:26

Foto: Daniel Norman

Ikea i Frankrike döms att betala en miljon euro i böter för att ha spionerat på sina anställda. Straffet för den tidigare vd:n Jean-Louis Baillot blir två års villkorligt straff och dryga böter.


Ämnen i artikeln:

Ikea

Market har tidigare berättat att flera tidigare toppchefer inom Ikea i Frankrike stått inför rätta misstänkta för att ha spionerat på sina anställda, missnöjda kunder och arbetssökande genom att ha samlat in information illegalt.  

Fyra poliser åtalades samtidigt för att ha lämnat ut känslig information om privatpersonerna till Ikea-cheferna. 

Nu har domen fallit. 

Ikea döms att betala drygt tio miljoner svenska kronor i böter (en miljon euro), rapporterar TT. Den tidigare vd:n Jean-Louis Baillot döms till två års villkorligt straff och böter på drygt en halv miljon kronor. Ytterligare en toppchef får 18 månaders villkorligt straff samt böter. 

Ikea skriver i en kommentar till TT att bolaget nu ska granska domen och ska överväga om ytterligare åtgärder är nödvändiga. 

”Vi på Ikea tar givetvis hanterandet av våra medarbetares och kunders data på allra största allvar”,skriver möbeljätten. 

Efter avslöjandet i fransk press som kom redan 2012 har Ikea agerat och bland annat sparkat fyra chefer. 

Åklagaren har i åtalet fokuserat på händelser som ska ha skett mellan 2009 och 2012, Enligt denne ska kartläggningen ha pågått mycket tidigare än så. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev