torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

H&M och Apotea påstås kameraövervaka personal – nu inleds en granskning

Publicerad: 11 februari 2021, 08:38

Integritetskyddsmyndigheten ska granska om H&M och Apotea använder kamerabevakning på sina lager för att övervaka personalen. ”Det får inte användas för arbetsledning”, säger Gustav Linder, jurist på myndigheten.

Ämnen i artikeln:

ApoteaH&MApotekModePersonal

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Apotea agerar efter uppgifter om en tuff arbetsmiljö: ”Måste hitta modeller”

Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, ska ganska om och i så fall hur kameraövervakning används på H&M:s och Apoteas lager.

–  Vi har fått indikationer på att dessa bolag använder kamerabevakning för arbetsledning, nu kontrollerar vi om det stämmer, säger Gustav Linder.

Det myndigheten främst kommer att titta på är om kamerabevakning används för att övervaka och leda personalen samt om bildmaterialet spelas in.

– Kamerabevakning får inte användas för arbetsledning. Och ska bildmaterial spelas in krävs typiskt sett tungt vägande skäl som exempelvis att man vill bevaka stöldbegärlig egendom eller har dokumenterade problem med stölder, säger Gustav Linder.

Granskningen går till så att myndigheten ställer att antal från till bolagen: sker kamerabevakning, och i så fall hur länge den pågått samt hur många kameror som används, var de är uppsatta, om ljud och bild spelas in, vilket syfte bevakningen har och på vilka grunder den sker.

Läs mer: Anställd anmäler H&M till Datainspektionen – hittat  kameror på arbetsplatsen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev