Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fastighetsägarna: Inga planer på lägre hyror för att rädda handeln

Publicerad: 18 mars 2020, 14:21

Svensk Handel kräver att fastighetsägarna hjälper till att rädda butiker genom sänkta hyror och hyresfritt. ”Vi har inte överhuvudtaget diskuterat hyressänkningar i nuläget”, svarar Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, på kraven.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelAMF FastigheterDetaljhandelnCorona

Diskussioner mellan Svensk Handel och Fastighetsägarna är igång. Efter första sittningen på tisdagen gick Svensk Handels vd Karin Johansson ut i Market och kräver att fastighetsägarna får ner hyrorna och inför tillfälligt hyresstopp för att rädda butiker i det ansträngda läge som effekterna av coronaviruset skapar.

– Läget är akut. Vi måste se vad vi kan göra för detaljhandelns kortsiktiga finansiering och långsiktiga överlevnad, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna, och påtalar att dialogen med Svensk Handel fortsätter.

– Vi kommer att höras i stort sett varje dag framöver, säger han.

Men något gehör för sänkta hyror och tillfälligt hyresstopp får inte Svensk Handel och hyresgästerna i nuläget.

– Vi tittar på vad vi kan göra inom ramen för gällande hyresavtal. Vi talar inte i dag om att omförhandla några hyror. Vi tittar på hur vi kan hjälpa till med att förbättra likviditeten hos detaljhandlarna, inte på att sänka hyrorna, säger Reinhold Lennebo och trycker på flexibla lösningar, som att se över betalningsterminerna och öppettiderna.

Läs mer: Kravet från Svensk Handel för att rädda butikerna: Hyrorna måste ner

Mood-gallerian i Stockholm som ägs av AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter, som bland annat är fastighetsägare till Mood-gallerian i Stockholm, uppger att man jobbar för fullt tillsammans med handlare som är hyresgäster för att hitta vägar ut ur den svåra situationen.

– Det handlar om åtgärder för att lätta på det ekonomiska tryck som våra handlare nu möter. Hyran är dock en diskussion som förs mellan oss och varje enskild hyresgäst, säger Tina Landelius, kommunikationschef på AMF Fastigheter, men belyser att fastighetsbolaget gett sina handlare tillfällig möjlighet att gå över till månadshyra och man ser just nu över marknadsbidraget för den närmaste tiden.

AMF Fastigheter har också justerat avtalade minimiöppettider på samtliga sina handelsplatser för att underlätta för handlarnas bemanning.

– Vi har givetvis förståelse för den svåra situation som våra hyresgäster befinner sig i, säger Amanda Larsson, kommunikationschef på Unibail-Rodamco-Westfield, som bland annat är ägare till Mall of Scandinavia, men påpekar att situationen fortfarande förändras dag för dag och att det därför är för tidigt att dra slutsatser kring generella åtgärder.

– Vi hanterar inkomna förfrågningar och önskemål enskilt efter de specifika förutsättningar som föreligger, säger hon till Market.

Atrium Ljungberg har också  justerat ner minimiöppettiderna på samtliga sina handelsplatser, som bland annat inkluderar handelsfastigheter i Sickla, Södermalm och Farsta..

– Det är frivilligt för de butiker som vill och behöver, säger Marianne Perslow, kommunikationschef på Atrium Ljungberg, och menar att beslutet möjliggör för butiker att klara bemanningen mer kostnadseffektivt.

– Vi försöker hitta lösningar tillsammans i det svåra läget, säger Marianne Perslow.

Atrium Ljungberg har också beslutat att hyresavier som normalt betalas kvartalsvis istället kan betalas månadsvis. Ett beslut som går i linje med de rekommendationer som Fastighetsägarna gick ut med i måndags.

Kan det komma nya direktiv till fastighetsägarna?

– Vi diskuterar detta löpande och vi märker att det finns en enorm förståelse hos våra medlemmar kring att verkligen anstränga sig för att hjälpa till. Det finns redan i dag, 18 mars, exempel på fastighetsbolag som krediterar marknadsföringsbidrag och som ger hyreskrediter, case-by-case, för kortare perioder. Men det är ju inte alla fastighetsbolag som kan klara det med hänsyn till sin egen ekonomi, säger Reinhold Lennebo.

Läs mer: Fastighetsägarna vill hjälpa handeln: ”Kan inte räddas av enstaka åtgärder”

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev