Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Färre handlare utsatta för brott: ”Siffrorna måste läsas med försiktighet”

Publicerad: 5 januari 2021, 09:25

Foto: Pontus Edman

Tre av tio handlare utsattes för brott under fjärde kvartalet förra året, en minskning med 15 procentenheter enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer. ”Det är för tidigt att tala om trendbrott”, säger säkerhetschefen Per Geijer.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

AR


Det är inte bara kunderna som blivit färre i spåren av coronapandemin, även kriminaliteten inom handeln har minskat. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer, där medlemsföretagen svarar på frågor om huruvida de drabbats av stöld, hot, inbrott och bedrägerier under den senaste tiden.

Trots att var fjärde handlare (24%) utsattes för butiksstöld den senaste veckan och var sjunde handlare (14%) drabbades av hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden, minskar handelns totala brottsutsatthet.

– Brottsligheten som drabbar handeln minskar från höga nivåer. Att vi kan se en nedgång är givetvis glädjande samtidigt måste siffrorna läsas med viss försiktighet. Det speciella läge som coronapandemin försatt handeln i gör att det är för tidigt att tala om ett trendbrott, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Svensk Handels Säkerhetsindex visar att 30 procent av butiksägarna drabbades av brott den senaste månaden, en minskning från 45 procent i det tredje kvartalet.
– Det är en väldigt annorlunda tid ute i våra butiker just nu. Färre kunder i rörelse och det faktum att många butiker kortat ned öppettiderna har bidragit till att färre butiksägare har upplevt stölder och andra brott detta kvartal, säger Per Geijer.
Enligt undersökningen är det långt ifrån alla som polisanmäler de brott som de utsatts för. Bara en av en av tre (32%) anmäler ringa stöld och snatteri medan två av tre (65%) anmäler hot och våld i samband med stöld och snatteri.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev