söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Coop tvingas hålla majoriteten av sina butiker stängda även under söndagen

Publicerad: 4 juli 2021, 07:50

Coop-butiken i Tyresö centrum hölls stängd under lördagen.

Foto: Daniel Norman

Coop har tvingats hålla en majoritet av sina butiker i Sverige stängda under helgen på grund av att kassasystemet havererat. ”Vi jobbar hårt med det här”, säger pressekreterare Kevin Bell.

Ämnen i artikeln:

Coop

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Det var i fredags eftermiddag som Coop fick problem med sitt kassasystem. 

Orsaken är en IT-attack riktad mot det amerikanska företaget Kesaya. Visma Esscom, leverantör till Coops kassasystem, använder deras mjukvara. 

1 000 företag runt om i världen ska ha fått problem efter attacken, skriver SVT som hänvisar till nyhetssajten Bloomberg. 

I Sverige har även företag som Apotek Hjärtat och SJ drabbats.

Men värst har det varit för Coop. 

Under lördagen hölls en majoritet av kedjans 800 butiker stängda.

”Just nu är de flesta av våra butiker tillfälligt stängda (lokala avvikelser förekommer). En av våra leverantörer har drabbats av en IT-attack och därför fungerar inte kassorna. Vi beklagar detta och gör allt för att kunna öppna snart igen”, skriver kedjan i ett mejl som skickades ut till kunderna under lördagen. 

Följande meddelande mötte många av Coops kunder i helgen.

Foto: Daniel Norman

Stora problem kvarstår fortfarande nu på söndagsmorgonen, säger Kevin Bell till SVT. 

– Det pågår ett intensivt arbete och det kommer att fortsätta under hela dagen egentligen. Men det ser ut som att merparten av våra butiker kommer ha stängt. Tyvärr har jag ingen exakt siffra på hur många eller var de ligger. 

Butikerna i Värmland, Norrbotten, Tabergsdalen, Varberg, Gotland och Oskarshamn ska kunna vara öppna i dag, uppger Coop. 

Dessutom räknar kedjan med att ytterligare ett par hundra butiker kommer att kunna öppna genom att kunderna där kan betala via kedjans egen app Scan and Pay. 

– Vi jobbar hårt med det här och kommer återkomma när det finns mer information under dagen. Men vi hoppas på något mer positivt utfall under dagen, säger Kevin Bell till SVT.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev