Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Chocksiffror för säkerheten i handeln: Mer än varannan handlare har utsatts för brott

Publicerad: 3 juli 2020, 06:37

Mer än varannan handlare har utsatts för brott under coronapandemin, visar Svensk Handels färska säkerhetsindex. ”Många handelsföretag vittnar om ett uppskruvat tonläge där besökare är hotfulla och våldsamma”, säger säkerhetschef Per Geijer och redovisar en ökning av stölder, hot, våld och bedrägerier.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Läs mer: Kraftig ökning av butiksrånen under pandemin – så skyddar du dig

Att 55 procent av handlarna utsatts för brott medför att siffran i Svensk Handels säkerhetsindex stigit med 16 procentenheter sedan den förra mätningen. Nivån är den högsta sedan mätningen startade 2018.

– Politiska insatser för att stötta företagen i kampen mot kriminaliteten kan inte ta paus på grund av coronapandemin. Det planerade tillträdesförbudet till butik behöver klubbas igenom snarast möjligt, säger Per Geijer.

Andelen hotfulla situationer har mer än fördubblats sedan förra mätningen.

Butiksstölderna ökar med tio procent sedan senaste mätningen och nu uppger fyra av tio handlare att de varit utsatta för stöld under den senaste veckan.

– Den minskade rörligheten stressar även de kriminella som i många fall tvingats se sina intäktsströmmar stramas åt. Det har drabbat handeln på ett oroväckande sätt, säger Per Geijer om siffrorna kring stöld.

Han ser positivt på att allt fler butiker uppger att de anmäler stölderna.

– Vi har länge brottats med problemet att många butiksägare tappat både hopp och ork att anmäla butiksstölder eftersom det upplevs lönlöst. Det gör att mörkertalet är stort och att Polisens statistik enbart visar toppen på ett isberg. Förhoppningsvis är det ett trendbrott vi ser nu, säger Per Geijer.

Market har tidigare rapporterat att bedrägerierna ökat under coronapandemin. Bilden befästs nu av siffrorna i säkerhetsindex där 28 procent uppger att de utsatts för bedrägerier under den senaste månaden. Svensk Handel lyfter fram att förekomsten av falska 500-lappar har ökat.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News