Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Brottsligheten mot handeln på en stabil högre nivå: ”Uppenbart att det finns en uppgivenhet”

Publicerad: 9 februari 2022, 07:54

Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Brottsligheten mot handeln låg på en stabil högre nivå under 2021, det visar Svensk Handels trygghetsbarometer. ”Tyvärr ser vi att handlares utsatthet för brott snudd på normaliserats”, säger säkerhetschef Per Geijer. 

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

DN


45 procent av butikerna utsattes under 2021 för brott eller hotfullt beteende. Det visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. Året innan var motsvarande siffra 41 procent. 

Till skillnad från 2020, då det var fler toppar och dalar, så låg brottsligheten på en stabil och högre nivå under året. 

– Tyvärr ser vi att handlares utsatthet för brott snudd på normaliserats. Allt för många butiker runt om i landet drabbas dagligen av stölder, hot eller våld, säger säkerhetschef Per Geijer i en kommentar. 

37 procent av handlarna uppgav under året att de utsatts för stöld eller ringa stöld den senaste veckan. 2020 var motsvarande siffra 32 procent. 

Samtidigt uppger hela 61 procent att de struntar i att anmäla brott i den kategorin. 36 procent gör det. 

– Ser man till hur många som faktiskt väljer att anmäla är det uppenbart att det finns en uppgivenhet, att det i princip inte är värt mödan – fallen läggs ned ändå, säger Per Geijer

22 procent (19 procent) svarade att de utsatts för hotfullt beteende från kund eller besökare vid tillfällen när det inte handlar om stöld. Tio procent (nio procent) uppgav att de blivit det i samband med det.

– Under året har vi sett exempel på butiker som tvingats stänga ned delar av sina verksamheter då man inte kunnat garantera medarbetarnas säkerhet. Rapporten visar på att nästan hälften av livsmedelsbutikerna utsatts för hotfulla situationer under året som gått. Det är en oacceptabel utveckling och förhoppningsvis är dessa siffror en rejäl väckarklocka för våra folkvalda, säger Per Geijer.  

Stockholms län är mest brottsutsatt följt av Örebro län och Västmanlands län. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev