lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Bauhaus utsatt för omfattande hackerattack – var tvungen att stänga e-handeln

Publicerad: 23 juni 2021, 05:22

Bauhaus har kunnat hålla sina varuhus öppna efter den omfattande hackerattacken.

Foto: Daniel Norman

Bauhaus e-handel är öppen igen – efter att ha varit stängd i flera dagar. Kedjan har varit utsatt för en hackerattack vilket påverkat verksamheten i flera länder. Händelsen är polisanmäld.

Ämnen i artikeln:

Bauhaus

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Det här är allt annat än kul. Allt vitalt har egentligen slagits ut. Vi har massa it-experter på plats som försöker återskapa servrarna och komma fram till vad det är som hänt. Även polis är inkopplad, säger Johan Saxne, marknadschef för Bauhaus, till Dagens Industri. 

På sin hemsida skriver Bauhaus att kedjan utsattes för en omfattande hackerattack som påverkade IT-strukturen i Sverige, Danmark, Norge och Island. 

Affärssystem, lagerdata och mejl påverkades. 

Bauhaus har kunnat hålla de 22 varuhusen i Sverige öppna, då deras kassasystem klarat sig undan attacken, berättar Johan Saxne för Dagens Industri.

Butikerna har däremot inte kunnat koppla upp sig mot affärssystemet vilket påverkat möjligheten att beställa varor liksom tjänster som click and collect, uthyrning av maskiner och annat. 

Däremot valde kedjan att stänga e-handeln i de drabbade länderna då man helt enkelt inte kunde garantera att varorna kunderna beställde fanns i lager. 

– Vi vill inte bygga upp högar av kunder och sen riskera att inte ha varorna som de beställt. Därför valde vi att stänga ned e-handeln, trots att den egentligen fungerar, säger Johan Saxne. 

I går eftermiddag meddelade Bauhaus på sin hemsida att e-handeln var öppen igen, efter att ha varit stängd i två dagar. 

Händelsen har givetvis lett till att kedjan tappat intänkter.

– Vi har krismöten tre gånger om dagen och tar beslut hela tiden och vi har inte över huvud taget tittat på hur mycket pengar vi förlorar på det här än. Men mycket kan vi väl säga, säger Johan Saxne till Dagens Industri. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev