Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

70 000 handelsjobb i fara – nu kräver Svensk Handel fler krisåtgärder

Publicerad: 23 mars 2020, 06:30

70 000 jobb i handeln riskerar att gå förlorade till följd av coronakrisen. Nu kräver Svensk Handel fler åtgärder som minskar företagens kostnader. ”Handeln får betala ett mycket högt pris”, säger vd Karin Johansson.


70 000 jobb i handeln risker att gå förlorade till följd av coronakrisen, visar uträkningar som Svensk Handel gjort.

40 000 av dem är butiksanställda.

– Handeln får betala ett mycket högt pris för bekämpningen av coronaviruset. För varje dag som ökenvandringen pågår kommer företag att slås ut. För att rädda företag och jobb behövs kraftfulla åtgärder som snabbt sänker företagens kostnader, säger Karin Johansson.

Hon konstaterar att flera företag redan nu är i akut likviditetsbrist och Svensk Handel vill se åtgärder för att motverka detta.

– Regeringens krispaket har rätt inriktning, men merparten av åtgärderna når inte fram till handelns företag. Likviditetsbristen är akut för många företag eftersom presenterade åtgärder inte gett effekt, det behövs nu även kraftfulla åtgärder som snabbt sänker handlarnas kostnader, säger Karin Johansson.

Statlig lånegaranti och överbryggningslån måste till för att se till att Riksbankens 500 miljarder når handelns företag också, konstaterar svensk Handel.

Organisationen vill se också möjligheten till retroaktiv återbetalning till skattekontot så fort som möjligt.

Dessutom anser svensk Handel att reformen om korttidspermittering måste utvidgas till att omfatta hela arbetstiden för de anställda.

– Jag upplever att Sverige för närvarande ligger efter andra länder beträffande krisåtgärder som substantiellt sänker företagens kostnader, eller ger kontanta stöd. I kombination med att de likviditetsfrämjande åtgärderna ännu inte fått någon effekt gör detta att läget är mycket allvarligt, säger Karin Johansson som vill se fler åtgärder snabbt.

Avslutningsvis vänder hon sig åter till fastighetsägarna.

– Landets fastighetsägare måste ta sin del av bördan i den kris vi går igenom. Det handlar i första fasen om en period av hyresfrihet och därefter minskade hyreskostnader. Läget är akut och det finns ingen tid att förlora.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev