Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Vaccinbevis kan komma att krävas på handelsplatser

Publicerad: 5 januari 2022, 12:57

Regeringen har fattat beslut om att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinbevis inom flera verksamheter, däribland handelsplatser.

Ämnen i artikeln:

Corona

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Enligt regeringsbeslutet kan Folkhälsomyndigheten från och med 12 januari 2022 införa föreskrifter om krav på vaccinbevis, bland annat på handelsplatser, fritids- och kulturverksamhet,  privata sammankomster och i långväga kollektivtrafik i syfte att möjliggöra lättnader från andra restriktioner.

Svensk Handel har tidigare uttalat sig om regeringen förslag om att utöka användningen av vaccinbevis till exempelvis handelsplatser.
I ett remissyttrande från den 21 december i fjol skriver intresseorganisationen att man delar åsikten om att vaccinationsbevis kan vara en effektiv åtgärd på utvalda platser i samhället, eftersom det finns ett tydligt samband mellan ovaccinerade och allvarlig sjukdom.

Däremot är man kritiska till hur lagstiftaren valt att formulera hur användandet av vaccinationsbevis ska fungera i praktiken och vad det får för rättsliga konsekvenser för individ och verksamheter.

Svensk Handel motsätter sig därför förslaget med motiveringen att införandet skulle innebära att ansvaret att avgöra om vaccinbevis är den mest lämpliga smittskyddsåtgärden landar på verksamheten i stället för på staten eller myndigheterna.

Det är upp till Folkhälsomyndigheten att bestämma om och när vaccinbevis ska krävas.

Vaccinationsbevis får vidare inte användas i livsmedelsbutiker eller apotek.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev