Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Trots ändringar – branschorganisationen gillar fortfarande inte elektronikskatten: ”Saknar effekt”

Publicerad: 19 april 2022, 07:39

Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen.

Elektronikbranschen riktar kritik mot regerings förslag om kemikalieskatt i ett remissvar till promemorian. ”Det här en elektronikskatt som saknar miljöstyrande effekt och borde tas bort”. säger Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen.

Ämnen i artikeln:

Hemelektronik

JF


I dag lämnar Elektronikbranschen över sitt remissvar till promemorian ”En enklare och tydligare kemikalieskatt”. Branschorganisationen uppger i ett pressmeddelande att de välkomnar att regeringen tagit till sig av kritiken men säger samtidigt att förslaget kommer att leda till kraftigt ökade kostnader på större skärmar samt att det riskera att leda till negativa miljöeffekter. 

– Det här är en elektronikskatt som saknar miljöstyrande effekt och borde tas bort, säger Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen i en kommentar. 

Regeringen föreslår flera höjningar trots kritiken som riktats mot skatten. Utredningen förslår också att fortsätta beskatta produkter som inte innehåller de angivna kemikalierna brom, klor eller fosfor, skriver Elektronikbranschen. 

– Produkter som är fria från angivna farliga ämnen ska naturligtvis inte beskattas. Förslaget leder också till högre skatt, vilket man skriver att den inte har för avsikt att göra. 

Branschorganisationen vill hellre se att farliga ämnen i hemelektronik fasas ut genom att förbjuda dem inom EU. De skriver även att brom och klor av säkerhetsskäl inte kan sluta användas till produkter med större skärmar i dagsläget. I dag får man göra avdrag på skatten för brom, klor och fosfor som tillförts på ett säkrare sätt men i utredningens förslag görs det ingen skillnad på miljöpåverkan i flamsskyddsmedlet, enligt Elektronikbranschen. 

– Förslaget riskerar faktiskt att få direkt motsatt miljöeffekt. Regeringen borde i stället lägga sina resurser på arbetat att fasa ut och förbjuda faraliga ämnen inom EU. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev