Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Sylvén: ”Coronakrisen värre än både fastighets-kraschen och Lehman Brothers”

Publicerad: 17 mars 2020, 06:49

Coronakrisen växer och detaljhandeln världen över tvingas vidta nödåtgärder i spåren av smittan. Många minns och kan jämföra det som händer nu med de stora ekonomiska krascherna för ett par decennier sedan. ”Det går inte att jämföra. Det här känns värre”, säger Claes-Göran Sylvén, styrelseordförande för Ica Gruppen.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Claes-Göran Sylvén har varit med förr. Finans- och fastighetskrisen på 90-talet, då Riksbanken tvingades höja marginalräntan till 500 procent. Lehman Brothers-konkursen 2008, där alldeles för vidlyftiga amerikanska bolån ledde till att världsekonomin kollapsade och tiotals miljoner människor lämnades arbetslösa. Den svenska kronan tappade nästan 40 procent i värde från april 2008 till mars 2009.

Vilket efterspel den pågående coronakrisen kommer att få är förstå alldeles för tidigt att säga.
Men Claes-Göran Sylvén är tagen av utvecklingen.
– Det är inte roligt alls. Ingen vet hur kraftigt och hur länge detta kommer att vara. Och ingen vet hur stora de ekonomiska konsekvenserna blir. Men känslan är att det här är värre än de tidigare krascherna, säger Claes-Göran Sylvén.

Han vill inte spekulera i hur de bolag han själv är engagerad (Ica Gruppen och Marqet) i kommer att påverkas, men för detaljhandeln som helhet ser det allt annat än ljust ut, menar Claes-Göran Sylvén.
– Mycket beror väl  som sagt på hur länge det här kommer att pågå och hur allvarlig smittan är. Men vi lär få räkna med att risken är stor att företag kommer att gå under och att privatpersoner kommer att drabbas hårt. Och det är ju förfärligt.

– Samtidigt, fortsätter han, ser vi hur är det viktigt att statsmakter och myndigheter gör vad de kan. Här i Sverige lånar Riksbanken ut 500 miljarder kronor och regeringen kom i dagarna med ett krispaket värt 300 miljarder kronor. Det är pengar som kommer att behövas.

Många upplever att läget blev väldigt allvarlig, väldigt snabbt. Håller du med om det?
– Ja, extremt snabbt. Marknaden tvärnitade väl först förra onsdagen, då det började komma olika sorters restriktioner från myndighetshåll.

Vägen framåt – hur ser du på den?
– Det är svårt. Viktigt att vi inte drabbas av panik och ännu viktigare att bankerna inte drabbas av panik. Här har media en viktig funktion att förmedla fakta utan att förvärra krisen. Vi vet ju sedan tidigare vad stora obalanser i ekonomin kan leda till för både företag och människor.

Michael Sandsjö

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev