Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svenska modeaktörer tecknar nytt avtal som ska skydda textilarbetare i Bangladesh

Publicerad: 1 september 2021, 07:54

Ett nytt avtal som syftar till att skydda textilarbetare i Bangladesh har undertecknats efter att läget under lång tid varit låst mellan modeaktörer, fack och lokala fabriksägare. H&M och NA-KD finns bland de svenska varumärken som undertecknat avtalet.

Ämnen i artikeln:

H&MInditexWalmartNa-kd

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Det nya avtalet som går under namnet International Accord for Health and Safety in the Textile and Garment Industry som träder ikraft i dag ersätter ett tidigare avtal från 2013 som tecknades efter kollapsen av textilfabriken Rana Plaza i Bangladesh som kostade 1 100 människor livet och skadade tusentals.

Det ursprungliga avtalet undertecknades av nästan 200 varumärken, däribland H&M, villkorade för första gången, legalt bindande säkerhetsåtgärder, oberoende inspektioner och bidrag till säkerhetsträning och förbättringar av fabrikerna. Eftersom avtalet höll på att löpa ut samtidigt som den textilindustrin i landet fortsatte att brottas med effekterna av pandemin ökade oron för framtiden, skriver New York Times. 

Det nya avtalet har många likheter med det första, vilket bland annat inkluderar möjligheten att göra varumärken juridiskt ansvariga ifall deras fabriker inte uppfyller säkerhetskraven, delat ansvar mellan leverantörer och varumärken för att reglerna efterföljs samt en oberoende funktion som gör det möjligt att anmäla brister. Avtalet innebär även att aktörerna åtar sig att undersöka hur det kan utvidgas till fler produktionsländer.

H&M var det första varumärket som bekräftade att man skrivit under det nya avtalet, följt av bland andra Inditex, Walmart och Gap. 

Anna Winde, hållbarhetschef NA-KD.

Även svenska e-handelsraketen NA-KD berättar i dag att de undertecknat avtalet. 

– På NA-KD tror vi starkt på gemensamma initiativ från flera intressenter som International Accord för att driva nödvändiga förändringar och förbättringar i branschen. Vi tror att avtalet har en viktig roll att spela och välkomnar en expansion till ytterligare produktionsländer. Tillsammans kan vi uppnå större genomslagskraft och arbeta tillsammans med våra oberoende fabriker för att värna arbetsmiljön, säger NA-KDs hållbarhetschef Anna Winde.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev