Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Handels farhåga efter Löfvens avgång: ”Åvilar ett stort ansvar”

Publicerad: 28 juni 2021, 10:09

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Foto: Pressbild

Stefan Löfven meddelade på dagens presskonferens att han väljer att avgå. Svensk Handel ser ingen större risk att handeln drabbas av regeringskrisen, förutsatt att det inte påverkar beslut om att öppna upp samhället. ”Det åvilar ett stort ansvar för både sittande regering och oppositionen att inte bromsa exempelvis lättnader av restriktioner och borttagande av olika typer av allmänna råd”, säger näringspolitisk chef Mats Hedenström.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Förra veckan fälldes Stefan Löfven i en misstroendeomröstning. I dag meddelar han att han har begärt om entledigande hos talmannen och därmed väntar nu talmansrundor. 

– Det var ganska väntat att man åtminstone försöker att hitta en lösning med det nuvarande parlamentariska läget, sedan om man klarar det återstår att se. Det är klart att det är ett ganska tufft utgångsläge och det har skett en förändring så tillvida att Liberalerna tydligt har markerat att man inte är beredd att ingå ett nytt avtal, säger Mats Hedenström. 

Han säger att det kan skapa svårigheter för Annie Lööf och Centerpartiet om regeringen därmed behöver luta sig mer åt vänster än mitten.

– Men det återstår att se. Vi får utgå från att statsministern har någon idé om hur han ska lösa detta. Jag tror inte att han vill se att bollen går till Ulf Kristersson. 

Men Mats Hedenström tror inte att det politiska läget får någon större effekt för handeln. 

– Det är klart att det finns ett standarduttryck om att vi vill ha långsiktiga stabila spelregler och det gäller naturligtvis. Men det är väldigt mycket viktigare för handelsföretagen på kort sikt att vi inte tappar tempo i att öppna upp samhället. 

– Sedan ur Svensk Handels perspektiv jobbar vi med den regering som folket ger oss. Vi pratar med alla och jobbar med alla. Sedan har vi ett antal frågor som alltid är viktiga. 

Viktiga frågor för Svensk Handel är bland annat att öppna upp samhället, komma tillrätta med trygghetsfrågor och regelförenklingar som gör det enkelt att driva handelsföretag, säger Mats Hedenström. 

– Det finns ett antal sådana frågor. Men vi har inga preferenser åt vilket håll en regering ska luta och hur den ska bildas, utan vi jobbar med alla. 

Ser ni någon risk att återöppnandet och återstarten fördröjs av det politiska läget?
– Bara om man tar det politiska läget som gisslan för att inte fatta nödvändiga beslut om att öppna upp samhället. Det hoppas jag verkligen att man inte gör och det åvilar ett stort ansvar för både sittande regering och oppositionen att inte bromsa exempelvis lättnader av restriktioner och borttagande av olika typer av allmänna råd. Det måste styras av å ena sidan smittläget och å andra sidan vikten av att människor fortsatt har ett arbete att gå till och också kommer tillbaka till arbetsplatsen. 

– Jag tror inte att det ska bli så och jag tror verkligen på statsministern när han säger att han sätter det bästa för Sverige främst. Det bästa för Sverige utifrån det ekonomiska perspektivet är naturligtvis att få i gång hjulen igen. Det är bra för handeln och övrig besöksnäring. 

Mats Hedenström säger även att de hoppas att regeringskrisen inte drar ut alltför mycket på tiden. 

– Vi får hoppas att talmannen lyckas och gör han inte det får vi gå till extraval. Vi kommer att kunna hantera det också. Men det vi framför allt hoppas på är att vi ser en fortsatt positiv utveckling när det gäller smittspridning, att människor vaccinerar sig och att vi därmed kan öppna upp samhället. Det är det enskilt viktigaste just nu.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev