Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Handels budgetbesvikelse: ”Här krävs att regeringen tänker om”

Publicerad: 9 november 2022, 13:06

I går gjorde den nyblivna finansministern Elisabeth Svantesson den klassiska budgetpromenaden till riskdagen för att lämna in budgetpropositionen.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

I går presenterades regeringens budget för 2023. Svensk Handel saknar åtgärder som kan säkra jobb och företagande inom handeln. ”Det är olyckligt att regeringen väljer att höja arbetsgivaravgifterna för unga”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I går lämnade finansminister Elisabeth Svantesson (M) regeringens budgetproposition till riksdagen. 

– Vi har givetvis respekt för att budgeten blir återhållsam i ett svårt ekonomiskt läge med en lågkonjunktur som står framför dörren. Men det är också just därför det krävs särskilda satsningar för att säkra jobb och företagande inom handeln, vilken är näringslivets största arbetsgivare, säger Sofia Larsen i en kommentar på Svensk Handels hemsida. 

Organisationen är bland annat besviken över att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga mellan 19-23 inte förlängs. 

– Det är olyckligt att regeringen, i en tid av osäker ekonomi och risk för ökad arbetslöshet, väljer att höja arbetsgivaravgifterna för unga människor. Det riskerar att medföra att färre av dem får ett första jobb och tar ett steg in på arbetsmarknaden. Här krävs att regeringen tänker om och förlänger dessa sänkta arbetsgivaravgifter, säger Sofia Larsen. 

Rättsväsendet förslås få nästan fem miljarder kronor i ökat anslag. Bland annat görs särskilda satsningar på polisen. 

– Vi välkomnar givetvis dessa rejäla satsningar på rättsväsendet, som är en grundförutsättning för att förbättra tryggheten i våra städer och motverka utanförskap. Vi har länge påtalat vikten av att fler poliser behöver anställas, och vi hoppas att den nytillträdda regeringen tar frågan på allvar, säger Sofia Larsen. 

Annars betonar hon vikten av att det aviserade högkostnadsskyddet kommer på plats så fort som möjligt samtidigt som hon uttrycker besvikelse över att punktskatter, som elektronikskatten, blir kvar. 

Svensk Handel anser att skatterna ska avvecklas då de bland annat leder till snedvriden konkurrens för svenska företag. 

– Punktskatter som utgör ineffektiv symbolpolitik skadar den svenska handeln. Tar man elektronikskatten som exempel så innebär den bara en höjning av pris på elektronik som säljs inom Sverige, vilket medför att konsumenterna köper sina produkter från internationella aktörer. I slutändan kan detta innebära en minskning av svenska arbetstillfällen, säger Sofia Larsen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev