Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Handel rasar mot nytt skatteförslag för mode: ”Tondövt av regeringen”

Publicerad: 2 april 2020, 05:44

Modehandeln är redan pressad av coronakrisen. Nu föreslår en statlig utredning att en kemikalieskatt införs på kläder och skor. ”Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

ModeSvensk HandelSkatter

I går lämnade en statlig utredning till regeringen som föreslår att en kemikalieskatt införs på kläder och skor som säljs i Sverige, även  på sånt som är begagnat.

– Skatten är symbolpolitik som saknar miljönytta. Dessutom ignoreras handelns omfattande arbete och engagemang med att ta fram miljövänliga kläder. Trots att svenska modeföretag är världsledande i sitt hållbarhetsarbete riskerar de att straffbeskattas, säger Mats Hedenström som kallar detta ett dråpslag mot en redan utsatt bransch.

Utredningen föreslår en skatt på 40 kronor per kilo kläder och skor.

Ett antal kemikalier som kan vara skadliga listas i utredningen. Där konstateras att 80–90 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte innehåller dessa. De föreslås ändå få betala fem procent av skatten.

– I ett läge där den svenska modehandeln är svårt drabbad av den akuta coronakrisen vore det tondövt om regeringen väljer att gå fram med en punktskatt på svenskt mode. Svensk Handel förutsätter att regeringen parkerar förslaget och noga utvärderar skattens omfattande skadeverkningar på företag och jobb, säger Mats Hedenström.
Svensk Handel.

Enligt utredningen riskerar skatten att slå ut 100 klädföretag där 700 arbetstillfällen går förlorade.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk HandelSkatter

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev