fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Handel om vårbudgeten: ”Risk att färre anställs”

Publicerad: 17 april 2023, 14:02

Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning, Svensk Handel.

Foto: Daniel Norman

Svensk Handel välkomnar regeringens krafttag mot inflationen – men kritiserar att arbetsgivaravgiften för unga behålls. ”Att göra det dyrare att anställa i en lågkonjunktur är ett misstag”, säger Martin Kits, näringspolitisk chef.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDagligvarorDetaljhandeln

Annika Wilhelmson

annika.wilhelmson@bonniernews.se


Under måndagsmorgonen lämnade regeringen vårpropositionen och vårförändringsbudgeten till riksdagen. På efterföljande presskonferens konstaterade finansminister Elisabeth Svantesson att inflationen fortsatt är alltför hög.

– Vi delar givetvis regeringens ambition med att få ned inflationen. Den är destruktiv för ekonomin som helhet och inte minst för handeln som är beroende av import och att konsumenternas köpkraft är god. Handeln är en av de branscher som drabbas hårdast av rådande ekonomiska läge, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Någon sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga var inte med i vårbudgeten – en fråga som Svensk Handel driver. Avgifterna höjdes den 1 april.

– Att göra det dyrare att anställa i en lågkonjunktur är ett misstag. De 8 miljarder som denna ökning kostar för alla som anställer unga måste hämtas hem någonstans och risken är att det sker genom att färre anställs – inte minst i välfärden då 1,2 av de 8 miljarderna kommer att drabba kommuner och regioner. Dessutom skulle en sänkning av arbetsgivaravgifter bidra till att sänka inflationen, säger Martin Kits.

Regeringen ger Konkurrensverket 10 miljoner kronor för att bland annat analysera konkurrens och prisutveckling inom vissa branscher, inte minst dagligvaruhandeln. Svensk Handel trycker på att det bör handla om hela livsmedelskedjan.

– Vi välkomnar ytterligare en översyn av priserna och konkurrenssituationen inom dagligvaruhandeln. Konkurrensverket har under det drygt senaste decenniet gjort två, där resultatet båda gångerna varit att konkurrensen fungerar väl. Vi förutsätter dock att kommande översyn omfattar hela livsmedelskedjan, från jord till bord, säger Martin Kits.

Regeringen avsätter också mer pengar till utbildning för vuxna liksom till Arbetsförmedlingen. Det välkomnas av organisationen som ett sätt att skapa vägar till jobb och därmed hålla igång ekonomi och konsumtionskraft.

– Dock behöver satsningar på utbudssidan, exempelvis utbildning och bidragstak, också kombineras med satsningar på efterfrågan på arbetskraft i form av sänkta kostnader för att anställa, avslutar Martin Kits.

LÄS OCKSÅ: De häpnar över handelns ”multikris” – och det billiga folknöjets comeback: ”Aldrig sett något liknande”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev