söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Svensk Handel kritiska till beslut om vaccinpass i handeln: ”Inte rimligt att ansvaret landar på verksamheten”

Publicerad: 5 januari 2022, 11:19

Mats Hedenström, näringspolitisk chef Svensk Handel Foto: Pressbild

Beskedet om att vaccinpass kan komma att krävas på handelsplatser möts av skarp kritik från Svensk Handel som motsätter sig att ansvaret landar på enskilda verksamheter. ”Om man har för avsikt att ställa krav ska staten ta det ansvaret” säger Svensk Handels näringspolitiske chef Mats Hedenström.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelCorona

HP


Omikronvarianten sprider sig i landet och smittotalen nådde under den 30 december nya rekordnivåer.

För att stävja smittan presenterade regeringen strax efter lunch i dag beslutet att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att från och med 12 januari införa föreskrifter om krav på vaccinbevis på bland annat på handelsplatser, restauranger och privata sammankomster. Matbutiker och apotek undantas.

Enligt Svensk Handels näringspolitiske chef Mats Hedenström var dagens besked väntat.
– Vi har varit väldigt engagerade i processen och är i grunden positiva till att jobba med incitament som kan göra att fler tar sitt ansvar och vaccinerar sig. Sedan är det inte okomplicerat med vaccinpass i handeln. Delar av handeln är samhällsviktig och olika regler i olika butiker leder till svåra gränsdragningar.

I ett remissyttrande från den 21 december i fjol skrev Svensk Handel att man delar åsikten om att vaccinationsbevis kan vara en effektiv åtgärd på utvalda platser i samhället, eftersom det finns ett tydligt samband mellan ovaccinerade och allvarlig sjukdom. Dock motsatte man sig förslaget eftersom det skulle innebära att ansvaret för att avgöra om vaccinationsbevis är den mest lämpliga smittskyddsåtgärden skulle landa på de enskilda verksamheterna och inte på staten.
– Om man ska tillämpa vaccinpass anser vi att det är staten som ska ta det beslutet – inte individen eller enskilda näringsidkare. Om man har för avsikt att ställa krav ska staten ta det ansvaret.

Enligt dagens beslut ska vaccinpass kunna utkrävas bland annat på handelsplatser. Mats Hedenström anser dock att det är oklart vilka funktioner som omfattas.
– Terminologin har en tendens att vilseleda oss. Handelsplatser är ett vitt begrepp som omfattar alla platser där det bedrivs handel .

Ett annat frågetecken är, enligt Mats Hedenström, hur regeringen resonerar kring fastighetsägarnas roll.
– Under de restriktioner som vi har haft fördes en stor del av ansvaret över på handelsföretagen. En majoritet av våra medlemmar hade knappt några kunder i butikerna medan restriktionerna ledde till köer inne på köpcentrum.

Givet att frågetecknen rätas ut ser han fram emot en fortsatt dialog med Folkhälsomyndigheten och ser vaccinationerna som den enda vägen ut ur pandemin.
– Om det är så att man vill upprätthålla vaccinviljan måste man stärka incitament genom att låta de som är vaccinerade röra sig fritt i samhället.
 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev