lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ryssland hotar att förstatliga utländska bolag som lämnar landet

Publicerad: 11 mars 2022, 10:03

Ryska regeringen har lagt fram ett förslag om att förstatliga utländska företag som lämnar Ryssland. Flera svenska bolag riskerar att drabbas, däribland Ikea och H&M.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrisenIkeaH&M

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Ryssland planerar att förstatliga utländska företag som lämnar landet, skriver Dagens industri. Flera svenska företag, däribland Ikea och H&M, riskerar att drabbas av lagförslaget som lagts fram av Vladimir Putins parti Enade Ryssland. 

– Det får självklart effekter för bolagen som stängt ned och förlorar sina tillgångar. Men hur stora de är kan bara företagen veta. Det är klart att den ryska staten kan ta över ett Ikeavaruhus och stjäla de saker som finns kvar. Men Ikea kommer att fortsätta leverera Billybokhyllorna, säger Thorbjörn Becker, forskare och chef för Östekonomiska institutet vid Handelshögskolan till tidningen. 

LÄS MER: Ikea om varför beslutet om Ryssland dröjde: ”Har en direkt påverkan på tusentals medarbetare” 

– Vi vill inte spekulera. Det är för tidigt att tala om några potentiella konsekvenser av detta, kommenterar Ikea lagförslaget. 

Lagförslaget innebär att bolag som ägs till mer än 25 procent av utlänningar i ”ovanliga länder, som bland annat omfattar alla EU-länder, ska kunna fortsätta under så kallad extern administration. Ett förstatligande av bolagen skulle innebära en beslagtagning av konton, tillgångar och införande av extern förvaltning, skriver Di med hänvisning till den ryska tidningen Izvestia. 

Enligt ett annat förslag som ryska regeringen lagt fram kan bolagen slippa förstatligande om de återupptar verksamheten eller säljer aktier, förutsatt att verksamheten och anställningarna finns kvar. Ytterligare ett förslag har lagts fram som innebär att företag som lämnar den ryska marknaden helt försätts i konkurs.

LÄS MER: Lista: Här är retailbolagen som ratar Ryssland efter invasionen av Ukraina

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev