Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen kallar dagligvaruhandeln till krismöte: ”Är väl rustade”

Publicerad: 12 mars 2020, 09:06

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har kallat till sig företrädare från bland annat dagligvaruhandeln för att diskutera livsmedelsförsörjningen. – Branschen står just nu väl rustad, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

DagligvarorCorona

Den pressade situationen kring corona har gjort att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) kallat till sig företrädare för livsmedelsbranschen för att försäkra sig om läget kring livsmedelsförsörjningen.

– Livsmedelssektorn har en samhällsbärande roll och det är viktigt att livsmedelsförsörjningen fungerar. Jag vill skapa mig en bild av respektive aktörs förmåga att hantera rådande situation, säger Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Bland annat kommer Ica Gruppens vd Per Strömberg, Coop Sveriges vd Magnus Johansson, Axfoods vd Klas Balkow och Lidls vd Johan Augustsson att vara på plats. Även Handels, Svensk Handel, svensk Dagligvaruhandel och flera livsmedelsproducenter finns på plats under mötet.

Mats Hedenström, näringpolitisk chef på Svensk Handel, kommer att närvara.

– Vi vill ge stadsrådet en bild av läget. Lyckligtvis bedömer vi att det ännu så länge är under kontroll, säger han.

– Men vi behöver en förståelse från regeringen i allt från frågor om skatteinbetalningar och sjuklöneperioder till tillsynsfrågorna. Helt enkelt en förståelse för flexibilitet i denna utsatta tid. Det kommer vi att skicka med till regeringen.

Läs mer: Följ Markets liveflöde om coronaviruset här

Mats Hedenström manar trots situationen till lugn och menar att varuflödet av dagligvaror och apoteksvaror fortfarande fungerar väl och att branschen står väl rustad.

Samtidigt påpekar han att läget är allvarligt.

– Det är pressat, men jag upplever ingen panik, säger Mats Hedenström.
Mötet äger rum klockan 14.00 i dag.

Pontus Edman

Ämnen i artikeln:

DagligvarorCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev