Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Regeringen inför nya coronaregler – så skärps kraven på butikerna

Publicerad: 24 februari 2021, 14:49

Den ökade smittspridningen i samhället oroar myndigheterna. Nu införs nya åtgärder, som skärper kraven på butikerna. ”Vi vet att handelsplatser och butiker skapar problem med trängsel”, säger Johan Carlson general direktör på Folkhälsomyndigheten.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

SB

Susan Berzelius

redaktionen@market.se


Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade på eftermiddagen nya åtgärder som ska minska smittspridningen i samhället.

”Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel – inte på bensinmackar, inte i affärer, inte någonstans”, säger statsminister Stefan Löfven.

Detaljhandeln kommer att beröras av flera av åtgärderna.

Dels kommer nya regler att införas när det gäller maxantal besökare i butiker. Hur stort antal kunder som kommer att tillåtas är inte klart.

– Vi överlägger just nu med Svensk Handel och andra intressenter för att hitta modeller för att beräkna det. Vi vill hitta en lösning som är enkel och rimlig att hantera, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

De nya reglerna kommer att skickas på remiss inom kort.

Myndigheterna vill hårdare reglera att kunder handlar ensamma i butiker, och inte i sällskap.

– Handeln måste vidta ytterligare åtgärder för att säkerställa att bara en person handlar åt gången. Vi ska inte ha grupper av människor som går omkring i butiker och bidrar till ökad trängsel, säger Johan Carlson.

Han preciserar inte hur dessa regler ska se ut i detalj. Enligt vad nyhetsbyrån TT erfar kommer personer som behöver ledsagare och små barn vara undantagna från reglerna och ansvaret för att regelverket följs kommer att ligga på butikerna.

Folkhälsomyndigheten tittar även på möjligheten att begränsa matservering i gallerior, varuhus och större handelsplatser.

– Vi återkommer om det, säger Johan Carlson.

Beslutet om att endast en person från varje hushåll fortsättningsvis får handla välkomnas i butik.

– Vi har försökt på alla tänkbara sätt att förklara och väjda till kunderna att inte komma i stora grupper. Det här blir mycket tydligare, något att luta sig mot för oss i butik, säger Ica-handlare Martin Ekgrund, Ica Maxi Högsbo i Göteborg.

– När vi har sagt ifrån uppfattas det som ”oservice” av många kunder, så dessa klara direktiv är välkomna.

Däremot undrar Martin Ekgrund vad de nya begränsningarna av maxantalet kunder innebär.

– Det nämndes ju ingen konkret siffra vid presskonferensen på onsdagseftermiddagen.

Det är också oklart när de nya reglerna om att kunder bara får handla en och en kommer att träda i kraft.

– Jag ska hursomhelst gå hem och fundera hur vi praktiskt löser kontrollen av att kunderna ska komma in enbart en och en.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev