onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Lista: Här är retailbolagen som ratar Ryssland efter invasionen av Ukraina

Allt fler globala retailspelare tar aktivt ställning mot Rysslands agerande i Ukraina. Marks & Spencer, Mango och Apple hör till de aktörer som pausar sin verksamhet i Ryssland.

Publicerad: 4 mars 2022, 12:07

Ämnen i artikeln:

IkeaH&M

Innehåll

Den ryska invasionen av Ukraina har väckt omvärldens avsky. Bland globala retailaktörer märks engagemanget bland annat i form av insamlingar av varor och pengar. 

Allt fler kedjor och varumärken pausar även sin verksamhet i Ryssland och Belarus. 

Ikea, Samara, Ryssland

Foto: Getty Images

Ikea

Vid lunchtid på torsdagen berättade Market att Ikea att Ingka koncernen pausar all försäljning i Ryssland genom att stänga samtliga varuhus och butiker.

Inter Ikea-koncernen pausar samtidigt all export och import till och från Ryssland och Belarus samt stoppar tillfälligt all produktion i Ryssland.

Beskedet kom efter stark kritik från kunder och experter mot att koncernen hållit öppet i Ryssland trots omvärldens fördömande av invasionen av Ukraina.

Ikea Foundation, Inter Ikea och Ingka skänker även sammanlagt 40 miljoner euro i form av produkter och pengar till krigets offer.
Enligt uppgifter till Fox Business, driver fjorton Ikeavaruhus och nio planeringsstudior i Ryssland.

 

H&M Moskva, Ryssland

H&M

Under onsdagskvällen meddelade H&M-gruppen att bolaget pausar allverksamhet i Ryssland

Detta trots att landet, enligt uppgifter till brittiska Retail Gazette, är H&M:s sjätte största marknad med 168 butiker. Även kommande butiksöppningar skjuts upp.

Även H&M:s beslut har föregåtts av massiv kritik mot att verksamheten hölls igång trots omvärldens sanktioner mot Ryssland.

I dag meddelade H&M att de även stänger sina tre butiker i Belarus som är Rysslands allierade i kriget. 

 

Marks & Spencer, London

Foto: Pontus Edman

Marks & Spencer

Brittiska varuhuskedjan Marks & Spencer meddelade under torsdagen att de stoppar leveranser till sin turkiska franchisetagares verksamhet i Ryssland på grund av den humanitära kris som invasionen av Ukraina orsakat.

Varuhuskedjan kommer även att skänka sammanlagt 1,5 miljoner pund i form av pengar och produkter till barn och familjer i nöd via FN:s Flyktingorgan, UNHCR och FN:s barnfond UNICEF.

 

Mango, Mall of Scandinavia

Foto: Andreas Fransholm

Mango

Spanska modekedjan Mango meddelade under torsdagen att de tillfälligt stänger alla sina butiker samt e-handeln i Ryssland till följd av den tragiska situationen i Ukraina.

”Mango har slutligen fattat beslut om att temporärt pausa verksamheten i Ukraina genom att stänga våra egna butiker och onlineplattform och stoppa leveranser av nya varor till landet”, meddelade kedjan, enligt Reuters

Mango har 800 anställda och 120 butiker i Ryssland, varav 65 drivs av franchisetagare. 

 

Nike, Mall of Scandinavia

Foto: Andreas Fransholm

Nike

Amerikanska sportjätten Nike stängde tidigare under veckan sin e-handel i Ryssland och hänvisade kunderna till sina fysiska butiker.

Under torsdagen meddelade företaget att de även stänger samtliga fysiska butiker i landet tillfälligt till följd av Rysslands invasion av Ukraina, skriver Reuters

Nike har, enligt Retail Gazette, 116 fysiska butiker i Ryssland.

 

Burberry

Burberry med flera

Enligt Vogue Business har flera internationella lyxvarumärken stoppat leveranser till Ryssland. Bland dessa nämns Burberry, Mytheresa, Matchesfashion, Farfetch, Golden Goose och Yoox Net-a-Porter Group.

Lyxvarumärkena skänker även betydande summor till humanitär hjälp till de drabbade i kriget. Burberry stöttar exempelvis Brittiska Röda Korset genom donationer till för mån för humanitär hjälp.

Även varumärken som Balenciaga, Gucci LVMH och OTB grup som äger Maison Margiela och Diesel donrerar pengar till UNHCR.

Burberrys två fysiska butiker i Ryssland håller dock fortfarande öppet, skriver Retail Gazette.

 

Apple Store Foto: Shutterstock

Apple

Under tisdagen meddelade amerikanska techgiganten Apple att alla leveranser till Ryssland stoppats under förra veckan samt att de slutar sälja produkter i landet till följd av invasionen i Ukraina, rapporterar Charged

Beskedet kommer efter en vädjan från Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov i förra veckan. 

”Vi är övertygade om att sådana beslut kommer att motivera den unga och aktiva befolkningen i Ryssland att proaktivt stoppa den skamliga militära aggressionen”, skrev han.

 

Asos Foto: Kristoffer Olsson

Asos

Brittiska e-handlaren Asos har stoppat försäljningen i Ryssland till följd av invasionen. Beskedet kom under onsdagen samtidigt som bomberna fortsatte falla över ukrainska städer som Kiev och Charkiv.

”Mot bakgrund av det fortsatta kriget har Asos beslutat att varken är praktiskt eller riktigt att fortsätta bedriva affärer i Ryssland och stoppar därför vår verksamhet där. Våra tankar är med det ukrainska folket och alla som drabbas i området”, skrev företaget enligt Retail Gazette. 

 

Boohoo

Även Asos brittiska konkurrent Bohoo  har stoppat försäljning till Ryssland släckt sin sajt i landet efter invasionen. Detta meddelade bolaget på onsdagen, vilket rapporterats av ledande brittiska medier.

 

Foto: Paul Makridis

Harley Davidson

Amerikanska motorcykelgiganten Harley Davidson meddelade under tisdagen att de stoppar leveranser och försäljning i Ryssland till följd av invasionen av Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin har upprepade gånger fotograferats på motorcyklar av märket Harley Davidson och deltog i en motorcykelträff i Ukraina 2010, rapporterar Reuters. 

 

 

 

 

 

Helen Preutz

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev