måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Ikea pausar all verksamhet i Ryssland – varuhus stängs och produktion läggs ned

Publicerad: 3 mars 2022, 11:22

Ikea stoppar tillfälligt all verksamhet i Ryssland och Belarus. Samtidigt pausas all export och import till och från länderna.

Ämnen i artikeln:

Ikea

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


Vid lunchtid på torsdagen meddelade Ikea att Ingka koncernen pausar all försäljning i Ryssland genom att stänga samtliga varuhus och butiker.

Inter Ikea-koncernen pausar samtidigt all export och import till och från Ryssland och Belarus samt stoppar tillfälligt all produktion i Ryssland.

”Det förödande kriget i Ukraina är en mänsklig tragedi. Vår oro är stark och våra tankar går till de miljontals människor som påverkas” skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Ikea meddelar samtidigt att Ikea Foundation skänker 20 miljoner euro till människor på flykt till följd av kriget i Ukraina. 

Inter Ikea och Ingka skänker även 10 miljoner euro vardera i form av produkter och annat till UNHCR, Rädda Barnen och andra lokala hjälporganisationer.

Beskedet kommer efter stark kritik från kunder och experter mot att koncernen hållit öppet i Ryssland trots omvärldens fördömande av invasionen av Ukraina.

Enligt uppgifter till Fox Business, driver fjorton Ikeavaruhus och nio planeringsstudior i Ryssland.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev