Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

HUI-bossen: ”Oerhört svårt att räkna på vad corona kostar handeln”

Publicerad: 12 mars 2020, 06:44

I morgon kommer HUI med en ny konjunkturprognos. ”Den minst säkra någonsin”, säger vd Jonas Arnberg, med anknytning till det accelererande coronaviruset.


Coronavirusets spridning fortsätter att dominera världsnyheterna.

Market följer utvecklingen för detaljhandeln, där retailbolagen just nu går en match mot klockan.

Flera butiker har stängt på grund av smittade medarbetare och varuförsörjningen från flera länder är i farozonen.

Samtidigt kom det under onsdagseftermiddagen besked om att regeringen nu agerar för att hindra spridningen ytterligare: sammankomster med fler än 500 personer stoppas och karensdagen slopas.

Med allt det här i minne släpper HUI en ny konjunkturrapport i morgon.

Vd Jonas Arnberg konstaterar att det finns gott om utmaningar för att kunna räkna på hur coronaviruset faktiskt slår mot handeln.

– Informationen ändras ju från en timme till en annan. Och vi får ju inte reda på mer än någon annan, säger Jonas Arnberg.

I stället flaggar han för ”den minst säkra prognosen hittills”.

– Det här kan ta olika vägar. Triggar coronasituationen igång en lågkonjunktur är det klart att handeln dras med i den. Redan nu finns ju en problematik med inköp och med personal som kan vara smittad. Samtidigt, om människor väljer att resa mindre och äta ute mer sällan finns det pengar som i stället skulle kunna gå till handeln, säger Jonas Arnberg och fortsätter:

– Företagen själva sitter ju på bäst data om hur det faktiskt går. Än så länge vet vi väldigt lite om hur det här kommer att sluta.

Michael Sandsjö

Förbud mot stora folksamlingar

På onsdagskvällen beslutade regeringen att stoppa sammankomster med mer än 500 personer för att minska spridningsrisken av coronaviruset. Det efter en begäran från Folkhälsomyndigheten tidigare under dagen.  Beslutet gäller än så länge demonstrationer, föreställningar och idrottsevenemang med mer än 500 deltagare. Däremot berörs inte stora köpcentrum och transportmedel som tåg och färjor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev