Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Hård kritik mot fastighetsägarna: ”Alla måste vara med och bidra”

Publicerad: 9 april 2020, 12:16

Regeringens förslag om hyresrabatter under coronakrisen rör upp känslor. Nu riktar både Svensk Handel och näringsminister Ibrahim Baylan kritik mot fastighetsägarna. ”Jag får oroväckande signaler”, säger han.


Ämnen i artikeln:

FastighetsägareDetaljhandelnHyrorCorona

Klockan 13 i dag höll näringsminister Ibrahim Baylan en pressträff om den förslagna hyresrabatten för företag som drabbats av coronaviruset.

Han meddelade att förhoppningen är att regeringen ska fatta ett beslut i nästa vecka. Samtidigt riktade han kritik mot fastighetsägarna:

– Jag får oroväckande signaler från Svensk Handel och från besöksnäringen om att viljan att hjälpa till är svag bland fastighetsägarna. Jag vill skicka en kraftfull signal till de fastighetsägare som är tveksamma. Vi är i ett väldigt besvärligt läge. Staten och skattebetalarna är villiga att bidra för att mildra effekterna av den pågående krisen. Ska vi lyckas så måste alla vara med och bidra, säger Ibrahim Baylan.

De senaste dagarna har tonläget höjts mellan Fastighetsägarna å ena sidan och Svensk Handel och Visita å den andra.

Läs mer: Svensk Handel om regeringens krispaket: ”Viktigt att adressera hyresfrågan”

Fastighetsägarna har skickat ett skarpt formulerat brev till Svensk Handel och Visita där de uppger att organisationens medlemmar får aggressiva och hotfulla brev från sina hyresgäster – ofta stora aktörer och kedjor – och kräver att Svensk Handel och Visita ska ”vidta kraftfulla åtgärder för att få era medlemsföretag att förstå den risk de utsätter sig för”.

Svensk Handel har samtidigt informerat sina medlemmar om hyresvärdar som vägrar diskutera hyreslättnader eller ställer egenformulerade villkor på hyresgästerna. ”Svensk Handel ställer oss mycket frågande till denna typ av tillvägagångssätt”, skriver Svensk Handel och uppmanar medlemmarna att inte skriva under några avtal utan att ha konsulterat en jurist.

Svensk Handels vd Karin Johansson välkomnar Ibrahim Baylans budskap till fastighetsägarna, men är också kritisk till utformningen av hyresrabatten.

– För väldigt många handelsföretag skulle hyresrabatten vara  ett oerhört välbehövligt stöd, men att i det här läget lägga handlarnas framtid i fastighetsägarnas händer känns väldigt osäkert och otryggt när vi märker hur njugga de är. Det var på tiden att Ibrahim Baylan tog dem i örat, säger hon.

Vilket budskap vill du rikta till fastighetsägarna?

– Ta ert ansvar ni också. Det är så många näringsidkare som berörs och drabbas av den här krisen. De enda som går skadeslösa, än så länge, är fastighetsägare och banker. Vi behöver hjälpas åt och ta gemensamt ansvar i en väldigt svår tid.

Läs mer: Guide till regeringens krispaket – så kan ditt företag få hjälp

Regeringen väntas besluta om hyresrabatten i nästa vecka. Tror du att det kan förändra fastighetsägarnas inställning?

– Jag har slutat tro på tomten. Jag hoppas att jag blir överraskad men det känns inte som att fastighetsägarna är intresserade. De har krävt tydliga besked från regeringen och kommer det nästa vecka så är det verkligen upp till bevis, säger Karin Johansson.

I samband med pressträffen offentliggjordes också en lista med branscher där företag kan få möjlighet att ta del av hyresrabatten.

Fastighetsägarna riktar kritik både mot listans omfattning och mot Ibrahim Baylans utspel mot branschen.

– Regeringen och Ibrahim Baylan skapar orealistiska förväntningar om sänkta hyror. Jag är mycket förvånad över att regeringen höjer konfliktnivån mellan aktörerna när det vi behöver är samförstånd och ett regelverk för stödet. Det är ett gemensamt ansvar som ska tas och det duger inte att regeringen pekar på en av flera aktörer, säger Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.

I slutet av mars presenterade regeringen sitt förslag till hyresrabatter för företag som drabbats hårt av coronaviruset. Bland annat skulle företag i sällanköpshandeln kunna få ta del av detta stöd.

Förslaget förutsätter att hyresvärden står för halva kostnaden för hyresnedsättningen. Sänks hyran med 50 procent tar staten 25 procent och hyresvärden 25 procent av kostnaden.

Förslaget har inte trätt i kraft ännu och kräver godkännande i EU-kommissionen.

Läs mer: Live om coronakrisen: Vänersborgshandlare utmanar fler att stötta i krisen

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev