lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Här är åtgärderna som ska lindra konsekvenserna för svenska företag

Publicerad: 17 januari 2022, 08:38

Finansminister Mikael Damberg Foto: Henrik Montgomery/TT

I en första extra ändringsbudget som regeringen överlämnar till riksdagen i morgon finns förslag på åtgärder som ska minska smittspridningen, säkra resurser för vaccinering och testning samt åtgärder som ska lindra konsekvenserna för jobb och företag.

Ämnen i artikeln:

EkonomiCorona

HP


Under en pressträff på måndagsmorgonen presenterade finansminister Mikael Damberg och socialminister Lena Hallengren regeringens första extra ändringsbudget för 2022 i vilken anslagen ökas med 18 miljarder kronor. 

– Pandemin är inte över och regeringen har vidtagit historiskt omfattande krisåtgärder och det fortsätter vi att göra för att minska smittspridningen, säkra välfärden och lindra konsekvenserna för människor och företag, säger finansminister Mikael Damberg.

Majoriteten av förslagen har presenterats tidigare, däribland återinförd ersättning för karensavdrag och karensdagar till egenföretagare för perioden 8 december till 31 mars,

Ersättningarna till riskgrupper och vissa anhöriga till riskgrupper föreslås förlängas på samma sätt. Även viss tillfällig föräldrapenning bör kunna lämnas till och med mars 2022. 

Kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden förelås även slopas under perioden 19 manuari och 31 mars. 

I den extra ändringsbudgeten ingår även flera förslag på åtgärder som ska lindra konsekvenserna för jobb och företag.

Bland annat föreslås det ordinarie omställningsstödet utökas med upp till fyra månader.

Stödet riktar sig till företag som har tappat mer än 30 procent av sin omsättning under en månad jämfört med samma period under 2019. Även omsättningsstöden till enskilda näringsidkare och handelsbolag förlängs med upp till fyra månader.

Regeringen har tidigare aviserat att stöden kommer att aktiveras för december 2021–februari 2022. Nu föreslås även möjligheten att i ett senare skede besluta om en utökning för mars 2022. Syftet är att möjliggöra snabba beslut om att utöka stöden ytterligare en månad.

I budgeten ingår även förslaget att staten ska ersätta sjuklönekostnader över det normala mellan den december 2021 och mars 2022.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev