Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Handels ser varslen komma – planerar för förhandling

Publicerad: 16 mars 2020, 14:39

Varslen från företag når nu Handels avdelningar. ”En del är väldigt desperata”, säger Stina Josefsson, chef på fackförbundets avtal och förhandling, och pekar på brist på kunder och kontanter till följd av coronaepidemin.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

– Allt som kan underlätta för företagen är bra. Alla bäckar små. Kanske kan det rädda någon tjänst, säger Stina Josefsson efter dagens besked från regeringen om ett krispaket om ytterligare 300 miljarder kronor.

Dagens besked riktar sig till företag och innebär bland annat att staten går in och subventionerar arbetsgivarens lönekostnader med upp till 50 procent vid korttidspermittering, staten tar över sjuklöneansvaret under april och maj, och företag ska nu kunna få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månads- och kvartalsvis.

Stina Josefsson ser att coronaviruset redan slår hårt mot handeln: tomma butiker, få kunder, inga kontanter.

– Det är klart att företag reagerar och för små företag blir det kännbart ganska snabbt, säger hon och uppger att Handels avdelningar i landet fått ta emot förhandlingsframställan om schemaförändringar, ändrade öppettider – och varsel.

Market har under dagen rapporterat om att varuhuset Gekås i Ullared tappar i besökare och kunder och varsel kan vara att vänta.

Ändrar regeringens besked om krispaket varselsituationen i handeln?

– Det kan vi inte se ännu. Det är ett speciellt läge. Men jag tror det kan göra skillnad, två kanske blir en, säger Stina Josefsson.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev