torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Handeln positiv till nya krisstöd: ”Inte många som överlever”

Publicerad: 17 december 2021, 08:23

Finansminister Mikael Damberg.

Regeringen vill återinföra omställningsstödet och omsättningsstödet för företag. För gränshandeln kan det bli en räddning. ”När butikerna äntligen började se ljuset kom nästa dystra besked”, säger Mats Hedenström på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

HandelnCorona

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Efter en tids samtal mellan regeringen och Moderaterna har man slutligen nått en överenskommelse om att återinföra de företagsstöd som tidigare fanns tillgängliga och som löpte ut i september. 

Bland annat handlar det om omställningsstödet, omsättningsstödet och stödet för korttidsarbete. Stöden införs retroaktivt från den 1 december.

Det meddelar finansminister Mikael Damberg på en presskonferens på fredagen, och han bedömer att förslaget har brett stöd i riksdagen.

Stöden kommer i ljuset av ökad smittspridning och nya restriktioner, och att fler branscher nu börjar känna av effekterna av pandemin igen, säger han.

– Det står klart att pandemin kommer att fortsatt påverka svenska företag, säger finansministern.

– Syftet är att hjälpa företag som i grunden är sunda och livskraftiga över en tillfälligt svår period med akut likviditetsbrist. 

I spåren av den ökande smittspridningen i Norden har Norge infört strängare gränsregler. Samtidigt kommer Sverige från och med den 21 december kräva vaccinpass för de som vill resa över till den svenska sidan. 

Innan pandemin slog till handlade norrmän för 28 miljarder kronor i svenska butiker, vilket skapade 7 200 jobb, enligt branschorganisationen Svensk Handel. 

– Pandemin har slagit oerhört hårt mot gränshandeln. När butikerna äntligen började se ljuset kom nästa dystra besked. Det innebär inte bara ett avbräck för handeln, utan för hela kommunen eftersom gränshandeln ofta är den största arbetsgivaren, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar.

Svensk Handel ser krisstöden som en viktig åtgärd för att rädda företag och jobb inom gränshandeln, men understryker samtidigt att det måste säkerställas att stöden utformas på ett sätt så att de verkligen når de behövande företagen.

Mats Hedenström på Svensk Handel Foto: Pressbild

– Det är välkommet att regeringen aviserar återinförandet av krisstöd för att rädda företag och jobb. Däremot är kravet för att få del av omställningsstödet för högt. Tappar du som handlare 30 procent av din försäljning mitt i den så viktiga julhandeln är det inte många som överlever, säger Mats Hedenström, som också efterfrågan att fler företag skulle behöva få ta del av stödet. 

– Pandemin har pågått i drygt 20 månader och företagens reserver är sedan länge tömda, säger han. 

Regeringen räknar med att omställningsstödet kommer att kosta en halv miljard kronor per månad.

Ett slutgiltigt beslut kommer att tas i en extra ändringsbudget först i januari, vilket innebär att det kommer att dröja innan stöden träder i kraft. 

– Vi är överens med regeringen om detta och är glada att det kommer på plats, så att vi inte behöver gå vidare med initiativet, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT.

– Det här kommer att rädda jobb och företag, säger hon vidare.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev