måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Politik

Civilministern ryter till mot e-handlarnas blancolån

Publicerad: 3 november 2021, 09:53

Civilminister Lena Micko (S) Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Efter SvD:s granskning som visar hur e-handlare agerar som inkastare till lån utan säkerhet föreslår regeringen en bred utredning. Civilminister Lena Micko (S) utesluter inte lagändringar.

Ämnen i artikeln:

Qliro GroupE-handel

HP


Svenska Dagbladet har i en serie artiklar visat hur vissa e-handlare kan kopplas till den växande överbelåningen. Det handlar om att personuppgifter samlas in vid betalning och används av kreditföretag som Qliro och Collector för att marknadsföra så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet.

Granskningen visar hur ett stort antal e-handlare, däribland Caia Cosmetics och statliga Apoteket namnges, fungerar som inkastare till blancolån när kunden väljer att skjuta upp betalningen. 

Kreditbolagens affärsidé bygger på att e-handlarna driver transaktioner medan kreditbolagen bygger sin kundbas till en låg kostnad. 

Nu ryter civilminister Lena Micko (S) till mot kreditbolagen och vill se en bred utredning av marknaden för konsumentkrediter. 

– Jag tycker verkligen inte att det är acceptabelt. Det är en bakväg, och det är stor risk att man blir lurad att ta snabba beslut som innebär risktagande och skulder. Även här finns en del att undersöka, säger Lena Micko till SvD.

I Sverige är gränsen för årsräntan på konsumtionslån 40 procent. Civilministern utesluter inte en sänkning. 

– Vi är öppna för att överväga olika alternativ och det kan vara en väg att gå. I Finland har man också tittat på att det inte ska gå att ta krediter nattetid. Allt det är intressant och se om det passar hos oss. Det är upp till utredningen att bedöma det, säger hon.

Beslut om utredningen väntas fattas under onsdagens regeringssammanträde.

Både Qliro och Collector är redan föremål för granskning hos Konsumentverket.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev