Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Winefinders verksamhet förbjuds av domstol – hotas med en miljon i vite

Publicerad: 22 oktober 2020, 12:08

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder Winefinder att sälja och marknadsföra alkoholltiga drycker i Sverige. Det stoppar inte bolaget som kommer nu att överklaga till nästa instans.


Ämnen i artikeln:

Dagligvaror

Patent- och marknadsdomstolen konstaterar att Winfinder bedriver e-handel med framför allt vin till svenska konsumenter.

Bakom verksamheten står danska Winefinder ApS. Bolaget är emellertid helägt dotterbolag till svenska Winefinder AB.

Domstolen menar att de verksamhet som bedrivs i Danmark främst handlar om förvaring och distribution av alkoholhaltiga drycker. Den gör bedömningen att Winfinder bedriver detaljhandel med alkohol i Sverige vilket strider mot lagen, bara Systembolaget får göra det.

Patent- och marknadsdomstolen vänder sig också mot Winefinders marknadsföring av verksamheten på Instagram, Facebook och Twitter där den anser att bolaget ger intryck av att den är okej, vilket ska ses som vilseledande.

Då marknadsföringen är otillbörlig ska den förbjudas, slår domstolen fast, och hotar med vite på en miljon kronor om förbudet bryts.

– Winefinders verksamhet har bedömts stå i strid med alkohollagen och marknadsföringen av verksamheten är oförenlig med marknadsföringslagen varför den förbjuds, säger rådmannen Ylva Aversten i en kommentar.

Winefinder är förvånade över domen.

– Vi är övertygade om att vår verksamhet har stöd i såväl svensk lag som EU-rätt. Vi hoppas att detta också kommer att vara slutsatsen när frågan prövas i nästa instans. Därför fortsätter vi även framöver att leverera kvalitetsvin till vinintresserade och kvalitetsmedvetna privatpersoner, säger styrelseordförande Alex Tengvall.

Ärendet tas nu vidare till Patent- och marknadsöverdomstolen

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Dagligvaror

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev