Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Willys samarbetspartner anmäldes för etnisk diskriminering – frias av DO

Publicerad: 19 april 2021, 07:10

Efter att en chef uppmanat anställda att tala svenska under arbetstid anmälde en medarbetare Willys samarbetspartner Mawia för diskriminering. Nu slår Diskrimineringsombudsmannen fast att det inte rörde sig om det


Ämnen i artikeln:

DagligvarorWillys

En arbetsledare ska först ha ringt upp arbetslaget och informerat dem att det var förbjudet att tala arabiska på arbetsplatsen, både under arbetstid och raster, och på plats sedan sedan gett instruktioner på svenska om dagens uppgifter.

Så skildrades händelsen, som inträffade i november 2019, av anmälaren som ifrågasatte agerandet och anmälde Maiwa till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

Maiwa har anlitats av Willys för att bland annat utföra etablerings- och servicearbeten i kedjans butiker.

”Arbetsledaren var tydlig med att det är svenska som gäller, det gäller alla. Jag kände mig illamående och sa till gruppchefen: ’Jag vet inte hur jag ska göra, då du vet att jag har en begränsad svenska´” skriver den anställde i sin anmälan.

Enligt anmälaren ska arbetsledaren blivit upprörd och sedan visat företagets språkpolicy på sitt kontor.

En medarbetare som hjälpte till att översätta policyn uppgav att det där stod att arabiska är förbjudet och att svenska ska användas på företaget. Anmälaren tog illa vid sig och sjukanmälde sig dagen efter. Medarbetaren anmälde sedan samarbetspartnern till DO för etnisk diskriminering.

Arbetsledaren och medarbetare som var på plats vid händelsen ger dock en annan bild av vad som inträffade. Arbetsledaren ska inte ha förbjudit arabiska att talas, men däremot uppmanat medarbetarna att använda mer svenska.

DO fastslår nu att det inte kan betecknas som etnisk diskriminering att uppmana medarbetare att tala svenska på arbetsplatsen och att utredningen inte kunnat visa att bolaget haft något förbud mot arabiska.

”DO bedömer sammantaget att språkpolicyn, på det sätt den tolkats och genomförts, var berättigad, lämplig och nödvändig och inte framstår som orimligt ingripande” skriver myndigheten i sitt beslut.

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

DagligvarorWillys

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev