Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Tre urhandlare har inte följt penningtvättslagen – döms till höga avgifter

Publicerad: 9 april 2021, 11:54

Tre urhandlare i Stockholm – Nymans Ur 1851, Rob Engström och Luxury Watches – tvingas betala avgifter på flera miljoner för att inte ha följt penningtvättslagen. Det rapporterar SVT.


Ämnen i artikeln:

AccessoarerNymans Ur

Kontrollerna av kontantbetalningar riktar främst in sig på betalningar över 5 000 euro, cirka 50 000 kronor.

En av tillsynsmyndigheterna är Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det finns kriminella personer som i ett ekonomiskt syfte försöker tvätta pengar vita genom att köpa klockor kontant, säger Helena Remnerud som är enhetschef för tillsynsavdelningen på länsstyrelsen i Stockholm till SVT.

Nu har förvaltningsrätten avkunnat domar.

Rob Engström har dömts att betala en sanktionsavgift på fem miljoner kronor. Nymans Ur ska betala tre miljoner kronor och Luxury Watches 2,2 miljoner.

Rätten skriver i domsluten att de påtagliga bristerna är allvarliga, då hanteringen från företagens sida inneburit markant ökad risk för att bolagens verksamhet ska utsättas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.

Samtliga företag har tackat nej till intervjuer i SVT. Vd:n för Nymans Ur, Charlotta Eriksson, svarar dock SVT i ett mejl:

”Vi ser mycket allvarligt på det faktum att länsstyrelsen inte anser att vi till fullo uppfyller kraven som ställs på oss enligt Lagen om penningtvätt. Vi har tagit deras beslut på så pass stort allvar att vi per omgående (när beslutet kom) upphört med kontanthantering i bolaget.”

Domarna har överklagats till kammarrätten.

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

AccessoarerNymans Ur

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev