Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Tingsrättens besked: MQ:s konkursförvaltare är jävig – nu byts han ut

Publicerad: 1 juli 2020, 09:51

MQ:s konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson anses jävig av Göteborgs tingsrätt och byts ut.


Ämnen i artikeln:

KläderMQ

Läs mer: Nya hotet mot MQ – efter att förvaltaren anklagats för jäv: ”Teoretiskt kan affären hävas”

I början av juni kom begäran från Kronofogdemyndighetens tillsynsmyndighet i konkurser, TSM, att entlediga Lars-Henrik Andersson från uppdraget som förvaltare i konkursade klädkedjan MQ.

TSM anförde kopplingar mellan den utsedde konkursförvaltare Lars-Henrik Andersson och MQ:s styrelseordförande Clas-Göran Sylvén sedan 2008 och att de bland annat varit styrelseledamöter i samma bolag.

Myndigheten pekade också på att Lars-Henrik Andersson varit ombud för MQ Holding 2016, när Joy Shop förvärvades, och likvidator 2016-2018 i ett bolag där Clas-Göran Sylvén var styrelseledamot.

”Dessa omständigheter visar på en stark koppling och intressegemenskap som sträcker sig långt tillbaka i tiden”, skriver myndigheten i den begäran om entledigande av konkursförvaltaren som lämnades in till Göteborgs tingsrätt och pekade på att det kan medföra tvekan om förvaltarens objektivitet.

Lars-Henrik Andersson har yttrat sig till tingsrätten och bestrider myndighetens åsikter. Han anser inte att det föreligger någon typ av jävsförbindelse mellan honom och Claes-Göran Sylvén som skulle diskvalificera honom för uppdraget. Han trycker på att det inte handlar om vänskapsband utan strikt affärsmässighet och styrelsearbete i vilande bolag.

Lars-Henrik Andersson pekar också på att den största borgenären, DNB Bank med en prioriterad fordran på 230 miljoner, har förtroende för honom som konkursförvaltare. Banken bedömer att han har den integritet som behövs för att även fortsättningsvis utföra uppdraget för borgenärerna bästa sätt.

Men när tingsrätten nu tagit ställning går de på TSM:s linje och väljer att entlediga Lars-Henrik Andersson från uppdraget som konkursförvaltare i MQ Holding.

Tingsrätten anser inte att det räcker med att utse en medförvaltare i samma firma, där Lars-Henrik Andersson jobbar, utan utser en helt ny förvaltare, Marek Zdrojewski.

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

KläderMQ

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev