Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Skärpta regler för serveringar i gallerior – sällskap stoppas

Publicerad: 26 februari 2021, 13:23

Foto: Bengt Andersson

Restauranger och kaféer som saknar egen entré, till exempel i gallerior, ska bara få servera en person åt gången. De skärpta reglerna vill Folkhälsomyndigheten införa redan på måndag.

Ämnen i artikeln:

GalleriaRestaurangDetaljhandelnCorona

Andreas Dyrberg Skog

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se


Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson flaggade i onsdags för att myndigheten såg över möjligheten att begränsa matservering i gallerior, varuhus och större handelsplatser.

Enligt Aftonbladets uppgifter finns det nu förslag på hur reglerna ska se ut.

Om en servering är en del av en handelsplats ska kunderna bara få serveras en och en, inte i sällskap – uppgifter som Sveriges Radio nu har fått bekräftade från Folkhälsomyndigheten. Ett beslut i frågan väntas tas under fredagen.

Samtidigt införs också regler om att alla besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till varandra i serveringen, enligt vad Aftonbladet erfar.

Övriga punkter i Folkhälsomyndighetens förslag liknar enligt tidningen de åtgärder som offentliggjorts tidigare under veckan: Serveringsställen ska stänga klockan 20.30, men det får vara möjligt att beställa hämtmat senare än så. Om restaurangen serverar alkohol får den öppna klockan 11 dagen efter, annars klockan 05 på morgonen.

De nya reglerna föreslås enligt Aftonbladet träda i kraft på måndag, 1 mars.

Market har tidigare berättat att myndigheterna arbetar med skärpta regler för butiker. Dels kommer maxantalet besökare att förändras och dels vill Folkhälsomyndigheten ställa hårdare krav på att butiker ser till att kunder handlar ensamma och inte i sällskap.

Läs mer: Regeringen inför nya coronaregler – så skärps kraven på butikerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev