måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Riksdagen röstade ja till pandemilagen – regeringen kan stänga köpcentrum

Publicerad: 8 januari 2021, 10:15

Från och med söndag har regeringen rätt att begränsa och stänga ned verksamheter för att minska smittspridningen. Detta efter att riksdagen i dag formellt har röstat igenom den tillfälliga pandemilagen.

Ämnen i artikeln:

Corona

JF

Julia Forsberg

julia.forsberg@bonniernews.se


Läs mer: Svensk Handel tror inte att regeringen kommer stänga butiker med nya lagen

Riksdagen har nu röstat igenom regeringens förslag till en tillfällig pandemilag. Det innebär att regeringen från och med söndag kan begränsa och stänga ned verksamheter samt utfärda böter för överträdelser.

Handelsplatser, köpcentrum och gallerior pekas ut som exempel på verksamheter som ska kunna begränsas eller stängas ned i lagförslaget.

Lagförslag har kritiserats av oppositionspartierna för att den saknar en reglering om ekonomisk ersättning till verksamheter som drabbas ekonomiskt.

Något som även diskuterades när riksdagen under morgonen debatterade pandemilagen.

– Vi har samlat Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna för att tvinga regeringen att säkerställa ekonomisk kompensation till förslag och verksamheter som drabbas av denna tillfälliga lag, sa Camilla Waltersson Grönvall (M) under debatten.

Socialminister Lena Hallengren (S), framhöll att frågan om ekonomisk ersättning kommer att hanteras i samband med att eventuella förordningar tas fram då de inte vill skriva in regleringar angående ersättningar i en ramlag.

Lena Hallengren poängterade att även att om regeringen förbereder nedstängingsförordningar är det en åtgärd som ska användas i sista hand.

Läs mer: Svensk Handel om pandemilagen: ”Åtgärder måste kombineras med stöd”

Med den tillfälliga pandemilagen kommer regeringen kunna begränsa och stänga ned bland annat köpcentrum.

Men köpcentrumen är redo att hantera situationen, säger Kajsa Hernell, vd för Nordic Council of Shopping Centers (NCSC). Köpcentrumorganisationen och dess medlemmar har arbetat med frågorna ändå sedan i våras när pandemin bröt ut.

– Nu när lagen har klubbats igenom ökar tydligheten. Sedan är det avgörande att regeringen har en ekonomisk plan för kompensation om man tvingas ta till åtgärder, säger hon.

Exakt hur begränsningarna för handelsplatser och köpcentrum kan komma att se ut är inte fastställt. Och Kajsa Hernell framhåller att det är viktigt att medlemmarna fortsätter att arbeta med strategier utifrån sina egna förutsättningar.

– Det är oerhört viktigt att man fortsätter genomföra riskbedömning och har den kontirunerligt uppdaterad.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev