Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Regeringen backar om klädskatten – nu hoppas Svensk Handel att den på elektronik fimpas också

Publicerad: 22 september 2021, 07:36

Regeringen backar om kemikalieskatt på kläder och skor. Nu hoppas Svensk Handel att den på elektronik fimpas också.

Foto: Pressbild

Regeringen backar från förslaget om att inför en kemikalieskatt på kläder och skor, något som gläder Svensk Handel. Nu hoppas vd Karin Johansson att skatten på elektronik fimpas också. ”Om regeringen vill göra skillnad på riktigt borde de driva på för en EU-gemensam lagstiftning”, säger hon


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Market kunde i går berätta att regeringen, i samband med att den nya budgetpropositionen presenterades, meddelade att de slopar förslaget om en kemikalieskatt på kläder och skor.  

Regeringen ser fler praktiska problem med att införa skatten. Bland annat menar den att det skulle vara svårt att fånga in dem som privatimporterar från länder utanför EU. 

– Det är oerhört viktigt besked för landets kläd- och skohandlare som kämpar hårt för att komma tillbaka efter pandemin. Kläd- och skoskatten är felkonstruerad och skulle få förödande konsekvenser för svenska företag och jobb samtidigt som miljövinsterna är diffusa, säger Karin Johansson i en kommentar på Svensk Handels hemsida. 

Tanken var att skatten skulle införas nästa år och beräknades generera en miljard kronor i skatteintäkter. 

Enligt en rapport som HUI Research genomfört på uppdrag av Svensk Handel riskerade 150 företag och 900 jobb i handeln gå förlorade som en konsekvens av skatten. 

Nu hoppas Svensk Handel att regeringen också ska fimpa kemikalieskatten på elektronik. 

Även här finns privatimport från länder utanför EU vilket leder till snedvriden konkurrens. 

– Om regeringen vill göra skillnad på riktigt borde de driva på för en EU-gemensam lagstiftning i stället för att särbeskatta de svenska företag som har ledartröjan i hållbarhetsarbetet, säger Karin Johansson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev