Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Rapport: 900 jobb i modehandeln hotas av nya sko- och klädskatten

Publicerad: 9 oktober 2020, 05:39

900 jobb kommer att gå förlorade i den redan pressade modebranschen om förslaget på en ny kläd- och skoskatt genomförs. Det visar en ny rapport. ”Miljövinsterna är diffusa men de negativa effekterna är glasklara”, säger Svensk Handels näringspolitiska chef Mats Hedenström.


Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel

Läs mer: Svensk Handels krav –   vill fimpa nya modeskatten: ”Tusentals jobb  på spel”

På uppdrag av Svensk Handel har HUI tittat på vilka konsekvenser regeringens förslag på en kemikalieskatt för kläder och skor skulle få för modehandeln.

Rapporten visar att skatten skulle innebära ett intäktsbortfall på 1,3 procent för klädhandeln, 1,2 procent för sporthandeln och 4,6 procent för skohandeln.

– Miljövinsterna är diffusa men de negativa effekterna är glasklara - införs skatten kommer svenska företag och jobb att gå förlorade. Förslaget borde läggas i papperskorgen, säger Mats Hedenström i en kommentar.

Enligt HUI:s beräkningar skulle 150 företag och 900 jobb gå förlorade som en konsekvens om förslaget genomfört.

Enligt det ska alla kläder och skor som säljs i Sverige beskattas med 40 kronor per kilo.

Om företaget kan visa att produkterna inte innehåller kemikalierna återbetalas 95 procent av beloppet, resten förblir en extra punktskatt.

– I ett läge där svenska företag kämpar för att resa sig efter coronakrisen planerar regeringen och samarbetspartierna att utdela en ny skattesmäll. Det är företagarfientlig politik som kommer att sänka många företag, säger Mats Hedenström.

Svensk Handels näringspolitiska chef Mats Hedenström.

En statlig utredning har visat att 84 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige i dag inte innehåller de kemikalier som skatten avser.

Trots det drabbar den alla kläd- och skohandlare menar Svenska Handel.

Företagen kommer kollektivt att få lägga hundratals miljoner kronor på administration och testning som en följd av den föreslagna skatten.

– Skatten saknar precision och straffar även de företag som arbetar systematiskt med kemikaliefrågan. Vi befarar att kläd- och skoskatten blir kontraproduktiv när viktiga resurser tas från företagens proaktiva hållbarhetsarbete, säger Mats Hedenström.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev