Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Pricerunner kräver 22 miljarder i skadestånd från Google som brutit mot konkurrenslagstiftningen

Publicerad: 7 februari 2022, 09:01

Mikael Lindahl, vd för Pricerunner

Prisjämförelsesajten Pricerunner stämmer techjätten Google på cirka 22 miljarder kronor efter att EU-kommissionen slagit fast att Google manipulerat sökresultat för att främja sin egen produkt- och prisjämförelsesajt.

Ämnen i artikeln:

PricerunnerGoogle

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Beslutet från EU-domstolen som kom redan 2017 efter en nästan åtta år lång utredning som slog fast att Google brutit mot konkurrenslagstiftningen genom att beröva andra jämförelsetjänster möjligheten att konkurrera på lika villkor. Google överklagade beslutet som dock fastslogs av tribunalen i november 2021.

Tribunalens besked innebär att Google ska betala ersättning till de företag som drabbats för den uteblivna vinsten. Pricerunner beräknar att den förlorade vinsten för dem motsvarar cirka 22 miljarder kronor. 

– Vi vill självklart få ersättning för den skada som Google orsakat oss under många år, men vi ser också stämningsansökan som en fight för konsumenterna, som har lidit stor skada av Googles brott mot konkurrenslagstiftningen under de senaste 14 åren och som fortsätter pågå här och nu, säger Mikael Lindahl, vd för Pricerunner.

Pricerunner anser dessutom att Google fortsätter att missbruka sin ställning. Skadeståndsbeloppet i stämningsansökan kommer därför att justeras upp allt eftersom. 

– Med urstarka ägare, extern finansiering och Europas främsta experter bakom oss ser vi fram mot att få kompensation för vår skada och att bidra till att Google slutar upp med sitt olagliga beteende. Såväl europeiska konsumenter som digitala bolag lider större direkt skada av techjättarnas dominans än vad många tror, säger Mikael Lindahl.

Skadeståndskravet mot Google kan även påverka Pricerunners affär med börsnoterade Creades som ingått ett avtal om avyttring av samtliga aktier i Pricerunner till Klarna. 

Om Pricerunner vinnertvisten och får det begärda skadeståndet har Creades rätt till en tilläggsköpeskilling från Klarna för de sålda aktierna i Pricerunner. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev