Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Nya fakta på bordet – nu kräver Svensk Handel att plastskatten rivs upp

Publicerad: 1 juni 2020, 06:37

Beslutet om skatten på plastkassar fattades på felaktiga grunder. Det menar Svensk Handel som nu kräver att lagen rivs upp. ”Inget annat än en skandal”‚ säger näringspolitiska chefen Mats Hedenström.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSkatter

Ny statistik från Naturvårdsverket visar att de rapporterat in felaktiga uppgifter om användningen av plastkassar i Sverige.

Därmed har underlaget, som legat till grund för beslutet om den skatt som infördes 1 maj, varit felaktigt, menar Svensk Handel.

Nya siffror visar nämligen  att användningen av plastkassar låg på i genomsnitt 83 påsar per person 2017, året efter var siffran 77.

Detta är avsevärt lägre än tidigare kommunicerade 114 (2017) respektive 102 (2018).

Förra året använde svenskarna i genomsnitt 74 påsar per person vilket är klart under EU:s mål om max 90 i slutet av 2019, vilket varit en riktlinje.

– Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken. Finansmarknadsminister Per Bolund måste ge ett svar på hur detta kunnat gå till, säger Mats Hedenström.

Han menar att regeringen gått mer på känslor än på fakta när de fattat beslut om skatten.

– Eftersom de nya siffrorna visar att vi redan har klarat EU:s mål borde regeringen göra om och göra rätt. Plastpåseskatten borde rivas upp omedelbar

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSkatter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev