fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Ny statistik –här är länen där handeln är brottsutsatt: ”Inget ljus i tunneln”

Publicerad: 2 februari 2023, 07:13

Foto: -

Nästan hälften av alla handlare utsattes för någon form av brott förra året. Värst var situationen för dem verksamma i Örebro län, visar ny statistik från Svensk Handel. ”Tyvärr ser vi fortsatt inget ljus i tunneln”, säger tillförordnade säkerhetschefen Nina Jelver.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


43 procent av handlarna var utsatt för någon form av brott under fjolåret. Det visar Svensk Handels Trygghetsbarometer.

Det handlar om stöld, ringa stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller försök till bedrägeri.

Det är den högsta siffran som uppmätts för ett helår sedan organisationen började med sina mätningar 2018.

– Tyvärr ser vi fortsatt inget ljus i slutet av tunneln. Dagligen utsätts handlare runt om i Sverige för stölder, hot eller till och med våld. Likt föregående år är benägenheten till att anmäla allt för låg. Dessa siffror är ett underbetyg för ansvariga myndigheter, säger Nina Jelver i en kommentar.

Länen där handlarna är mest brottsutsatta

Län där butikernas totala utsatthet för brott är störst

1. Örebro län
2. Södermanlands län
3. Stockholms län
4. Västmanlands län
5. Uppsala län

Län där högst andel av butikerna utsatts för stöld
1. Örebro län
2. Stockholms län
3. Uppsala län

Län där butikernas utsatthet för hot och våld är störst
1. Örebro län
2. Västmanlands län
3. Stockholms län

Källa: Svensk Handel

Svensk Handels statistik visar att det är handlarna i Örebro län som var mest utsatta för brott under fjolåret, följt av dem i Södermanlands län och de i Stockholms län.

– Vi får många samtal från handlare som upprepade gånger utsatts för stölder. Uppgivenheten är stor och många känner att eventuella polisanmälningar sällan leder någonvart. Det måste straffa sig att begå brott i Sverige. Därför välkomnar vi Flerbrottsutredningens förslag om skärpt syn på mängdbrottslighet, säger Nina Jelver.

Hon lyfter fram tillträdesförbudet som något positivt – när lagen väl tillämpas. Här anser Svensk Handel att det är för sällan och att de handlare som vill se ett förbud får avslag på oklara grunder.

– Vi ser svart på vitt hur ett tillträdesförbud skapar trygghet i svenska butiker, men från Svensk Handels håll efterfrågar vi mer transparens. Allt för många ansökningar om tillträdesförbud avslås på mycket oklara grunder eller för att fällande dom saknas, vilket inte ska behövas. I tillträdesförbudet har vi ett verktyg som kan göra skillnad på riktigt. Låt oss kunna använda det fullt ut, säger Nina Jelver.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev