Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Ny statistik: Här är länen där butikerna var mest utsatta för brott förra året

Publicerad: 8 februari 2021, 09:59

Stockholm, Kalmar och Skåne. Det var länen där butikerna var mest utsatt för brott under förra året, visar Svensk Handels trygghetsbarometer. ”Förhoppningsvis blir siffrorna en väckarklocka”, säger säkerhetschef Per Geijer.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Brottsligheten mot handeln låg kvar på höga nivåer under 2020.

Det visar en årssammanställning av Svensk Handels trygghetsbarometer.

– Under pandemins inledning ökade andelen hot- och våldssituationer i handeln markant. Minskad rörlighet i samhället påverkade även intäkterna för de kriminella, vilket skapade frustration. Med utökade restriktioner och färre besökare i butiken har många handlare upplevt att kriminaliteten minskat något, säger Per Geijer i en kommentar.

I genomsnitt uppgav var tredje handlare att de utsatts för stöld den senaste vecka, när Svensk Handel frågade sina medlemmar. Värst var situationen i Stockholms län, Kalmar län och Uppsala län.

Var femte butiken i genomsnitt uppgav att de varit utsatta för hot eller våld den senaste månaden.

Här hörde butikerna i Stockholms län också till de mest utsatta, även Södermanland och Skåne var drabbat.

– Förhoppningsvis blir siffrorna en väckarklocka för rättsvårdande myndigheter på de platser där handlarnas utsatthet är störst. På vissa håll är siffrorna akuta och måste ses som ett rop på hjälp, säger Per Geijer.

Svensk Handel har även tittat på hur det ser ut totalt sett. I genomsnitt uppger 41 procent att de varit utsatta för någon form av brottslighet den senaste månaden, vilket är samma nivå som året innan.

– Tyvärr tvingas vi konstatera att brottsligheten ligger kvar på bekymmersamt höga nivåer. Riksdagens beslut om att införa tillträdesförbudet är ett steg i rätt riktning men mer kommer att behövas, säger Per Geijer.

Stockholms län, följt av Kalmar län och Södermanlands län var där butikerna var allra mest utsatta. Dagligvarubutiker, elektronikbutiker och kiosker drabbades värst.

Lista – de fem län där butikerna var mest utsatta för brott 2020

■ Stockholms län
■ Kalmar län
■ Skånes län
■ Södermanlands län
■ Uppsala län

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev