Lagar och regler
Ny lag tvingar e-handlare att öka tillgängligheten – här är fem saker du bör göra nu
Publicerad: 13 juni 2023, 11:37
En ny lag ställer krav på att alla webbsidor ska vara tillgängliga för alla.
Foto: Getty Images
Om två år träder lagen om digital tillgänglighet på nätet i kraft. Men de svenska e-handlarna är väldigt dåligt rustade. ”De har en lång väg att gå”, säger Lennart Engelhardt, grundare och vd på tillgänglighetsföretaget Funka.
Ämnen i artikeln:
E-handelDen 28 juni 2025 träder en ny lag i kraft som reglerar att alla websidor ska vara tillgängliga för alla, oavsett om du har en funktionsnedsättning av något slag.
I praktiken handlar det om att följa en 78 punkter lång standard som gör det lättare för alla att ta del av innehållet och kunna handla på en sajt. Bland annat måste du se till att din webbsida är designad så att användaren kan navigera med hjälp av sitt tangentbord, stänga av ljud och rörliga animationer och beskriva med text allt innehåll som inte är text så att man kan få texten uppläst.
Men just nu är många långt ifrån de anpassningarna.
– Alla människor har rätt att få tillgång till och köpa tjänster på lika villkor, men så är det inte i dag. 96 procent av alla websidor i världen anses i dag vara digitalt otillgängliga och handeln är inget undantag, säger Lennart Engelhardt på tillgänglighetsföretaget Funka som har jobbat med frågorna i över 20 års tid.
Och att komma till rätta med problemen är ingen quick fix, menar han.
– Att lappa och laga redan befintliga hemsidor är sällan effektivt. Många behöver göra om helt från grunden, och det tar inte tre veckor. Men följer man bara HTLM 5-standarden så kommer man ganska långt. Det viktiga är att skapa en kultur där företagen tänker på tillgängligheten hela tiden.
Och det finns en hel del att tjäna på att göra rätt, menar Engelhardt. Några exakta försäljningssiffror kan han inte presentera, men konstaterar att ungefär vart tjugonde köp inte slutförs på grund av att webbplatsen inte möjliggör detta.
– Tänk på hur mycket fler affärer du kan göra genom att göra din sajt tillgänglig för alla. Någonstans 20-25 procent av den svenska befolkningen påverkas direkt positivt om man bygger en hemsida som alla kan handla från. Sett till de siffrorna vore det dumt att inte lösa det här problemet.
Lennart Engelhardt, grundare och vd på tillgänglighetsföretaget Funka.
Foto: Pressbild
Här är fem förbättringar för digital tillgänglighet
1. Alternativa texter. Lägg till alternativa texter till bilder och ikoner.
2. Tydliga rubriknivåer. Använd rätt hierarki av HTML-rubriker för att organisera och strukturera webbsidans innehåll.
3. Textbaserade format. Erbjud möjlighet att ladda ner produktbeskrivningar och instruktioner i textformat.
4. Testning på olika enheter. Kontrollera att webbplatsen fungerar korrekt och är användbar på olika webbläsare och enheter, inklusive mobila enheter. Säkerställ tangentbordsnavigering och responsivitet.
5. Utbildning av personal och utvecklare. Se till att teamet bakom e-handelsplattformen har kunskap om digital tillgänglighet och följer bästa praxis.
Hur väl tror du att handelns bolag lever upp till det nya regelverket när lagen träder i kraft 2025?
– Jag tror tyvärr att bara tio procent är i mål - i bästa fall. En stor utmaning är att man i på ledningsnivå i många företag inte förstår att det här är ett problem. Men som jag ser det finns det tre anledningar att ta tag i det; du kan tjäna pengar, du följer lagen och du tar ditt ansvar och gör rätt.
- Med en åldrande befolkning så blir anledningarna ännu fler, påpekar han.
Vad kostar det om man som aktör väljer att inte följa denna lag?
– Det vet vi inte ännu, men det lär inte bli billigt.
Vilka branscher skulle du säga är duktigast på detta i dag?
– Bank/försäkring. myndigheter, riksdagen och vårdinrättningar håller generellt en hög klass. Dem kan man titta på och inspirers av.
För att belysa problematiken och göra handelns aktörer medveten har Funka valt att instifta ett pris i samarbete med Dagens Industri och Market, Funka digital inclusion Award, som delas ut under Retail Arena den 5 oktober.
– Vi vill på så sätt lyfta fram goda förebilder och visa vad de gör bra istället för att peka med lagen.
Nomineringsprocessen är öppen i ytterligare några dagar och Lennart Engelhardt hoppas att fler företag nomineras.
– Under processen kommer vi att analysera företagens webbsidor och komma med tips och råd för att bli ännu bättre, så det är en lärande process, säger han.
Det här är Funka digital inclusion Awards:
Syfte: Priset är instiftat för att lyfta e-handelns medvetandegrad av digital tillgänglighet för alla, ung som gammal och oavsett funktionsnedsättning. Alla nominerade e-handlares webbplatser kommer att analyseras och ges feedback på sin tillgänglighet för att kunna utveckla sig inom området
Nomineringstid: Till och med 16 juni
Prisutdelning: 5 oktober i samband med Retail Arena.